Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №571 від 04.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезон

Солодкі ліки

МЕД - найуніверсальніший лікарський засіб, який широко застосовується в народній медицині. Великий лікар старовини Авіцена стверджував, що щоденне вживання меду уповільнює старість і подовжує молодість. Мед містить близько 60 корисних для організму мікроелементів, і головним чином - до 90 відсотків сахарози і фруктози.

Гречаний мед

Має колір від темно-жовтого і червонуватого до темно-коричневого, сильний, різкий, гострий смак, від якого дере в горлі, і приємний аромат, за яким його можна відрізнити від інших видів меду. Гречаний мед - прекрасний антисептик. При його вживанні ефективне лікування трофічних виразок, гнійних ран, фурункульозу та інших шкірних захворювань, рекомендується при лікуванні малокрів’я, сприяє регенерації пошкоджених тканин, підвищує рівень гемоглобіну.

Буркуновий мед

Світло-янтарного або білого кольору з дуже тендітним приємним ароматом, що нагадує запах ванілі. Цей мед належить до числа першосортних і відрізняється високими смаковими властивостями. Містить 36,78% глюко-

зи і 39,59% фруктози. Довго кристалізується.

Рекомендується для застосування при захворюваннях органів дихання, простудних захворюваннях, при головному болі та безсонні. Має заспокійливу, сечогінну, антибактеріальну, протизапальну, болезайпокійливу дію, а також стимулює виділення молока у матері, що годує дитину груддю.

Лавандовий мед

Належить до розряду першосортних, має золотистий колір і ніжний аромат. Бджоли роблять цей мед з нектару світло-синіх і голубувато-фіолетових квіток багатолітньої рослини лаванди, що обробляється в Криму, на Кубані і Кавказі. Дуже корисний для лікування печінки.

Липовий мед

Один з найкоштовніших сортів меду ясно-жовтого або ясно-янтарного кольору з чудовим ароматом і насиченим смаком. М’ятний, бальзамний і стійкий аромат з легкою гіркотою. При кристалізації перетворюється на білу або білу з жовтуватим відтінком масу.

Має антибактеріальні якості, використовують при лікуванні простудних захворювань (він має підвищену потогінну дію). Липовий мед незамінний при лікуванні бронхіту, ангіни, нежитю, ларингіту, бронхіальної астми. Надає відхаркувальну і злегка послаблюючу дію. Прекрасний як сердечно-зміцнюючий засіб.

Луговий мед

Існує два різновиди меду з конюшини: один - світлий, ароматний, іноді трохи тягучий, але завжди приємний на вигляд - з білої конюшини. Інший - з червоної конюшини - червонувато-жовтуватого кольору, кристалізується порівняно повільно. Мед з конюшини ефективно використовують при гінекологічних захворюваннях, геморої, а також як дієтичне живлення при виснаженні.

Лісовий мед (чорноклен)

За кольором може бути різних відтінків - від світло-жовтого до темно-коричневого. За своїм складом, смаковими, дієтичними та цілющими властивостям не поступається різнотрав’яному, польовому або луговому меду. Високі цілющі і живильні властивості лісового меду застосовуються при лікуванні різних захворювань дихальних шляхів, що мають алергічний і запальний характер.

Акацієвий мед

Має тонкий квітковий запах і смак. Одна з характерних ознак цього меду - здатність тривалий час зберігати рідкий стан, кристалізуватися він починає приблизно через рік після збору. Не викликає алергії, містить велику кількість каротину і ферментів, які покращують травлення.

Акацієвий мед має багато лікувальних властивостей. Його антисептичні властивості використовуються при лікуванні деяких захворювань очей, нейродермітів та екзем (зовнішнє застосування акацієвого меду у вигляді водних розчинів і мазей). При регулярному вживанні сприяє пониженню кров’яного тиску, має м’яку заспокійливу дію і благодійно впливає при психічних розладах і нервових зривах.

Соняшниковий мед

Відрізняється терпким присмаком і має слабкий аромат квіток соняшнику. Мед з соняшнику має прекрасні лікувальні властивості. Використовується з метою профілактики порушень обмінних процесів організму і як загальнозміцнюючий засіб.

Рапсовий мед

Дуже густий, швидко кристалізується, має білуватий, жовтуватий колір і відтінок. Особливий аромат приховує по-справжньому солодкий, майже нудний смак.

Європейські бджолярі називають рапсовий мед живим за його сильні лікувальні властивості. Його використовують також і для вживання в їжу разом з іншими добавками. У рапсовому меді підвищений, більше 51% вміст глюкози, що позитивно впливає на розумову діяльність, проникаючи в судини мозку. Також рапcовий мед швидко засвоюється в кишечнику, має властивості виводити важкі метали з організму. Позитивно впливає рапсовий мед на печінку і жовчні шляхи при вживанні в теплому рідкому вигляді, сприяє регенерації шкіри (може використовуватися при опіках).

Всі сорти меду потрібно зберігати у закритому посуді, в сухих приміщеннях, що провітрюються і не промерзають зимою. У сирих приміщеннях мед може ввібрати в себе вологу і закисає. Особливість меду ще в тому, що він вбирає у себе запахи, тому тримайте подалі від місця зберігання сильно пахучих предметів, особливо штучного походження.

04.10.2012Підготувала Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 04.10.2012p. 
На головну сторінку