Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №587 від 24.01.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оптимізація

Туберкульозу вистачить на всіх

Сьогодні в районах Рівненщини функціонує сім лікарень протитуберкульозного напрямку, а в Рівному діє обласний протитуберкульозний диспансер. Такої кількості профільних медзакладів немає в жодному регіоні держави.

Наприклад, у столиці та Київській області з населенням майже у п’ять мільйонів всього лише п’ять протитуберкульозних закладів.

Заступниця голови Рівненської ОДА Світлана Сад погоджується із тим, що успішне лікування залежить від діагностики і якості лікування, і аж ніяк не від кількості медичних закладів. Відтак, фахівці вирішили навести лад у використанні бюджетних коштів, виділених на діяльність протитуберкульозних закладів Рівненщини, і провести оптимізацію.

Наприклад, у Вербській лікарні Дубенського району недугу діагностують на обладнанні радянських часів, а на діяльність закладу, який розрахований на п’ятдесят ліжко-місць, щороку потрібно понад чотири мільйони гривень. Водночас в обласному тубдиспансері найбільше відділення на 80 ліжок обходиться у 780 тисяч гривень із врахуванням харчування, заробітної плати медперсоналу, оплати комунальних послуг. Крім того, лабораторію закладу переоснастили майже на 2 мільйони гривень, скоротивши час діагностики з 2 місяців до 2 тижнів.

Водночас потужна медична база із сучасним обладнанням нині використовується не у повній мірі - обласний протитуберкульозний диспансер заповнений лише на дві третини. Мають незадіяні потужності й інші районні лікарні. Тож після закриття медзакладів у Володимирці, Вербі й Острозі жоден пацієнт не залишиться без лікування. А оптимізувавши мережу, щороку вдасться економити до п’ятнадцяти мільйонів гривень.

24.01.2013



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2013p. 
На головну сторінку