Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №598 від 11.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Замість каналізації - Устя

Замість каналізації - Устя

Річка Устя перебуває у критичному стані. Рівень її забруднення просто жахає. А для того, аби хоч якось змінити ситуацію, необхідні чималі кошти, яких у міському бюджеті немає.

Розглядаючи на засіданні виконавчого комітету “Програми розчищення і впорядкування малих річок та охорони підземних вод від забруднення на 2011-2015 роки” начальник міського управління економіки Микола Кирея наголосив, що більшість програм із розчищення річки не проводяться через відсутнє фінансування.

Однак Володимир Хомко зазначив, що йому вдалося поспілкуватися з головою Державного агентства водних ресурсів України Василем Сташуком, і якщо агентство підтримає Рівне, то справа суттєво зрушиться з місця. Окрім того, вплинути на ситуацію має і будівництво нових каналізацій.

- Основною проблемою Усті є каналізація. Адже у центральній частині Рівного немає дощової каналізації. Відповідно, всі стоки потрапляють у гостфекальну каналізацію, яка принципово відрізняється своїми розмірами від зливової. Коли йдуть дощі, каналізаційні труби діаметром 300-400 мм просто не можуть витримати цих опадів. Отже, дощова вода разом з усіма викидами каналізації потрапляє в Устю. Проблема у тому, що прокладання труб діаметром 1 м для дощової каналізації обійдеться у сотні мільйонів гривень.

Міський голова наголошує, що збудувати роздільну каналізацію найближчим часом не вдасться, а от побудувати гостфекальні, щоб не викачувати септики - цілком можливо.

- Ще донедавна мешканці приватних будинків на Дарвіна викачували бозна-куди свої септики, сьогодні ж вулиця вже повністю каналізована, - розповідає міський голова Володимир ХОМКО. - Отож, будівництво таких каналізацій необхідне. Наразі їх будує Рівневодоканал, але за гроші міста. Ми розробили спеціальну схему і виконуємо будівництво у співфінансуванні з мешканцями.

Варто зазначити, що торік вже розпочали будівництво п’яти таких каналізацій, але через затримку виплати коштів казначейством не вдалося виконати роботи у повному обсязі. Їх обіцяють завершити вже найближчим часом. Цьогоріч також планується будівництво ще п’яти каналізацій. Міський голова зазначає, що коли місто зможе збудувати хоча б 50 таких об’єктів, забруднення річки Устя зменшиться в рази.

11.04.2013Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2013p. 
На головну сторінку