Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №607 від 13.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Гарбуз

Гарбуз

Гарбуз ­ переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати якомога більше страв із гарбуза, щоб захистити себе від такої хвороби, як пієлонефрит.

Корисний гарбуз і гіпертонікам. Завдяки вітаміну А, гарбуз корисний при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього прикладайте розтертий м'якуш у вигляді компресу на 2­3 години вранці і на ніч ­ до ранку. Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон.

У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти: аргінін і глутамінова кислота. У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен і ніацин. Гарбузове насіння також містять ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково­кишкового тракту. Гарбузове насіння дуже корисне чоловікам ­ перевірений засіб від простатиту.

Відома протиглистна властивість гарбузового насіння. У гарбузовому насінні є амінокислота­кукурбітин ­ глистова отрута, яка нешкідлива для людини. Враховуючи те, що близько 50% людей ходить із паразитами в жовчному міхурі, то з’їсти насіння буде дуже корисним. Щоб позбутися від глистів, три дні з’їдайте на сніданок 100 г гарбузового насіння, запиваючи їх рідиною.

Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишківника? Приготуйте собі склянку свіжого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і проносний засіб, причому без жодних побічних ефектів. Гарбуз корисний для всіх, хто хоче “підживити” очі і поліпшити зір.

13.06.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 13.06.2013p. 
На головну сторінку