Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №609 від 27.06.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Школа безпеки

Змагаються юні рятівники

Змагаються юні рятівники

На три дні ліс на березі річки Случ поблизу села Майдан Березнівського району, що в народі називають „Надслучанська Швейцарія”, перетворився у наметове містечко. На цій благодатній землі розпочався обласний збір­змагання юних рятівників Рівненського обласного відділення Всеукраїнського дитячого руху „Школа безпеки” (РОВВДР „Школа безпеки”). Організаторами змагання виступили Головне управління ДСНС України в Рівненсь­кій області, Управління освіти та науки облдержадміністрації та РОВВДР „Школа безпеки”.

В день прибуття навкруги великої галявини розташувалися наметові табори команд­учасників змагання. У змаганнях взяли участь предс­тавники Березнівського, Володимирецького, Дубенського, Костопільського, Рівненського районів, а Гощанський район представляло дві команди ­ „Живчик” та „Оболонь”.

Погода сприяла зльоту юних рятівників, протягом трьох днів було тепло, сухо, сонячно, безвітряно. Першого дня учасники змагались у проходженні етапів „Рятувально­прикладної дистанції.” Команди продемонстрували свої вміння у бойовому розгортанні пожежного автомобіля, гасінні умовної пожежі, евакуації потерпілого. На наступному етапі змагання потрібно було в зоні хімічного забруднення в загально­захисному комплекті знайти і врятувати умовного потерпілого. Найкращі результати на цих двох етапах показала команда з Гощі „Оболонь”. Нас­тупне завдання: в захисному комбінезоні знайти осередок радіаційного забруднення за допомогою радіометра­рентгенметра. Тут найспритнішою виявилися юні рятівники з Дубно. Ввечері учасники мали можливість продемонструвати свої творчі здібності в агітаційно­презентаційній конкурсній програмі „Візитка”. Найбільш яскраву програму продемонструвала знову ж таки команда з Гощі „Оболонь”.

Другого дня збору фаворитами виявилися представники Рівненського району, які перемогли на етапі „Пошуково­рятувальні роботи”, під час якого знаходили та рятували умовно потерпілого в лісовій смузі з використанням альпіністського спорядження, і в конкурсі авторської пісні. Їх пісня та майс­терність виконання справили найбільш яскраве враження на глядачів та суддів.

Останнього дня змагань учасники демонстрували вміння рятування на воді, а також змагалися в майстерності оформлення стінних газет на пожежно­рятувальну тематику. Юні рятівники з Дубно виявилися найвправнішими у рятуванні умовно потерпілого на воді та метанні рятувального круга та рятувального „кінця Александрова”. Найзмістовнішим виявився плакат, підготовлений командою Рівненського району.

Після змагань на урочистому закритті були оголошені переможці у загальному заліку. За підрахунками набраних та штрафних балів перемогу в напруженій безкомпромісній боротьбі виборола команда Дубенського району (керівник ­ Малярчук М.В.). Друге місце дісталося команді „Оболонь” з Гощі (керівник ­ Рокунець Л.М.), а третій результат показали представники Володимирецького району (керівник ­ Дуляницький Р.І.).

Після цього відбулося нагородження переможців кубками, дипломами, грамотами та цінними подарунками, решта учасників отримали заохочувальні призи.

Поіменними грамотами відзначили переможців в агітаційно­презентаційному конкурсі команду Рівненського району (керівник ­ Самборська Н.М.), цінні подарунки отримали Анна Ясковець, якій цього дня виповнилося 14 років, та наймолодша учасниця змагань ­ семирічна Тетяна Кравчук.

Загалом юні рятівники з великим ентузіазмом взяли участь у змаганнях, пристрасті та запекла боротьба тривали від першого до заключного етапу. Окрім захоплюючої боротьби юні рятувальники мали можливість жваво спілкувалися, обмінюватися враженнями та досвідом, а вечорами всі разом відпочивали під час дискотек.

Важко недооцінити значимість подібних заходів із залучення молоді до пропаганди здорового та безпечного способу життя, вміння орієнтуватися не лише в повсякденному житті, а й в надзвичайних ситуаціях. Практика надання допомоги як самостійно, так і колективно.

27.06.2013Інна СЛИВІНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 27.06.2013p. 
На головну сторінку