Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №624 від 10.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

ВІД ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРЯТУЮТЬ ВІТАМІНИ

ВІД ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРЯТУЮТЬ ВІТАМІНИ

Є поширена думка, що за літо організм набирає вітамінів на цілий рік. Насправді ж, як тільки людина перестає вживати в їжу свіжі овочі та фрукти, частина вітамінів миттєво зникає з організму і настає авітаміноз.

Якраз цим пояснюються щорічні осінні епідемії, масові вірусні захворювання дошкільнят, школярів і студентів.

Деякі вітаміни легко виводяться з організму, тому що вони швидко розчиняються у воді, а ми щодня переробляємо і виводимо до трьох літрів різноманітних рідин.

Перелік водорозчинних вітамінів, які рекомендовано вживати восени

Вітамін В1 (тіамін) бере участь в обміні вуглеводів, його відсутність призводить до появи болів у м’язах, проблем із серцем і нервовою системою. Міститься в зародках зернових культур, печінці, пивних дріжджах.

Вітамін В2 (рибофлавін) відповідає за зір, бере участь у процесах росту. Міститься в дріжджах, м’ясі, молочних продуктах, рибі, помідорах, цвітній капусті, шпинаті.

Вітамін В3, він же вітамін РР, він же нікотинова кислота. Дуже важливий, тому що без нього в організмі не синтезуються майже всі гормони. Він міститься у кукурудзі, молоці і печінці.

Вітамін В6 бере участь в обміні жирів. Його нестача призводить до погіршення стану серця і судин, а також ­ до захворювання печінки. Міститься в дріжджах, цілісному зерні, горіхах.

Вітамін С, аскорбінова кислота. Найбільш актуальний вітамін, тому що в організмі людини не синтезується взагалі. Не паліть і їжте будь­які салати, шипшину, смородину, суницю. Аскорбінова кислота зберігається в варенні та сухофруктах.

Окрім відновлюваних водорозчинних вітамінів необхідно частіше бувати на сонці. Справа в тому, що вітаміни групи Д, які відповідають за міцність кісток, синтезуються в організмі людини під впливом ультрафіолету.

Механізм корисної дії вітамінів полягає в тому, що ці речовини з’єднуються з молекулами певних ферментів, переводячи їх в активний стан. Якщо ж організм отримує недостатню кількість якогось вітаміну або зовсім не отримує його з їжею, то в організмі неминуче починають відбуватися різні порушення обмінних процесів, а це вже загрожує розвитком патологічних станів.

У даний час нестачу вітамінів у звичайній їжі можна компенсувати полівітамінними комплексами у вигляді пігулок, що продаються в кожній аптеці, але з цим треба бути обережним.

Однак слід пам’ятати, що найкращим варіантом забезпечення організму всіма необхідними вітамінами все ж буде раціон, що включає в себе різноманітний набір продуктів і рослинного, і тваринного походження.

10.10.2013Завідувач лабораторії обласного НМЦЗ та БЖД Володимир ПАВЛЮК



Рівне-Ракурс №10 від 10.10.2013p. 
На головну сторінку