Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №624 від 10.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Ківі

Ківі

Ківі ­ справжня комора природи, він містить масу вітамінів, вуглеводів, білків, мікроелементів, клітковину. За багатьма показниками ківі ­ рекордсмен сереXд інших ягід і фруктів.

Вітамінний ряд, який міститься в ківі, дуже широкий. У великій кількості в плодах міститься вітамін С ­ близько 92 міліграм на 100 г ягоди, це більше ніж в цитрусових, смородині і болгарському перці. Також до складу ківі входять вітаміни В2, В3, В9 (фолієва кислота) і В6 (у 100 г ягоди знаходиться 4% денної норми цього вітаміну). Окрім цього ківі містить вітаміни А, Е, D, нікотинову кислоту. Мікро­ і макроелементи, що входять до складу ківі: магній (30 міліграм на 100 г), калій (300 міліграм на 100 г), натрій (3 міліграми на 100 г), кальцій (40 міліграм на 100 г), залізо (0,41 міліграм на 100 г), фосфор (34 міліграми на 100 г), цинк, марганець. У ківі близько 10% складають моносахариди, дисахариди і клітковина. Примітно і те, що в цій ягоді мінімум калорій ­ всього 50 на 100 г продукту, це робить ківі незамінним продуктом харчування для “дієтиків” і людей, які прагнуть до схуднення.

Вживання ківі найсприятливішим чином позначається на імунній системі людини, яка активізує свою роботу, посилюються захисні і відновні функції, значно підвищується стресостійкість організму.

Ківі можна по праву вважати лікарською ягодою. Речовини, які в ній містяться, позитивно впливають на сердечну діяльність, активізують клітинний обмін, покращують травлення, мінімізують ризик виникнення онкозахворювань. Цей продукт є відмінним профілактичним засобом при ревматичних хворобах, запобігає розвитку сечокам’яної хвороби, покращує роботу дихальної системи.

Споживаючи його, можна попередити появу сивини у волоссі, значно поліпшити ліпідний обмін в організмі, спалити непотрібні жири і привести себе в форму. Доведено, що одна штучка ківі на десерт здатна попередити появу тяжкості в шлунку, допоможе позбутися печії, виведе зайвий натрій з організму (це корисно тим, хто любить солону їжу). Часто ківі використовується в складі різних масок для обличчя, після цього шкіра стає м’якою, шовковистою, відновлюється здоровий колір обличчя.

Вживаючи ківі щодня, можна оберегти свій організм від шкідливого холестерину, зміцнити стінки дрібних судин і капілярів, нормалізувати склад крові, понизити ризик розвитку тромбозу, запобігти розвитку гіпертонії.

Ківі ­ екзотичний фрукт, багатий фруктовими кислотами, тому його вживання може викликати пощипування. Дітям не варто давати велику кількість ківі через ризик виникнення дерматозів ротової порожнини. Не варто вживати ківі з молоком. Пам’ятайте, що надмірне вживання цього фрукта може привести до алергії.

10.10.2013Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 10.10.2013p. 
На головну сторінку