Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №625 від 17.10.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#ВІД ВІРУСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ПОРЯТУЮТЬ ВІТАМІНИ

Чим корисні яблука

Яблука не можна назвати чемпіоном за кількістю корисних речовин. У них багато поживних елементів і вітамінів, але є фрукти, у складі яких цих речовин значно більше. Проте не варто відмітати яблука убік - вони все одно знаходяться на вершині фруктового п’єдесталу серед інших корисних ласощів. У яблуках гармонійно поєднуються різні компоненти: цукор, фруктові кислоти, мінерали, вітаміни, клітковина. Чим ще корисні яблука?

Секрет користі яблук у флавоноїді кверцетині, який широко застосовується в ході профілактики і лікування захворювань серцево-судинної системи. Недавнім відкриттям став протираковий ефект кверцетину: флавоноїд запобігає розвитку пухлинних клітин. Кверцетин здатний зміцнити імунну систему, знешкодити згубні канцерогени, зняти запалення. Доведено, що продукти, багаті флавоноїдними речовинами, на 50% знижують ризик появи ракових пухлин легенів.

В яблуках багато пектину, завдяки якому відбувається зменшення кількості тригліцеридів і поганого холестерину в крові, що стабілізує рівень цукру. Пектин важливий не лише для судинного апарату, але і для травного тракту. Він, як паливо, активізує травні процеси, тим самим покращуючи їх.

Цікаво, що яблучний пектин особливо корисний для людей, які отримали високі радіаційні дози.

Щоб отримати необхідну кількість пектинових речовин, не обов’язково цілими днями їсти яблука - можна придбати яблучні “ліки” в аптеці (в наш час яблучний пектин робиться в промислових умовах). У домашніх умовах пектин з яблук теж можна отримати так: терті фрукти уварюються до потрібної консистенції.

Древні цілителі знали про те, чим корисні яблука, і рекомендували своїм пацієнтам вживати їх щодня. Якщо людина захворювала плевритом, то його підгодовували запеченими в золі вогнища яблучками. Протерті яблучні плоди змішували з жиром, і цією масою змащували тріщини на сосках матусі, що годує. Завдяки яблучній масі, тріщини швидко загоювалися.

Якщо їсти смачні яблучка вранці натщесерце, нормалізується робота усього травного каналу. Мучить сухий кашель - приймайте неочищені яблучні плоди, заздалегідь настояні на окропі.

Чим ще корисні яблука? Їх можна назвати фруктами для схуднення, оскільки з їхньою допомогою йдуть зайві кілограми. Треба вдатися до яблучних розвантажувальних днів або до яблучної дієти. Яблучний розвантажувальний день припускає поїдання впродовж дня 1-1,5 кілограма яблук. Фрукти краще протирати, щоб полегшилося їх засвоєння шлунково-кишковим трактом. Для розвантажувальних днів вибирайте солодкі яблука - кислота може пошкодити слизову оболонку шлунка. Тим, у кого є шлункові захворювання, сидіти на яблучній дієті і влаштовувати яблучні розвантажувальні дні не рекомендується.

Багато хто обрізує шкірку з яблук, але роблять це абсолютно марно, адже в яблучній оболонці багато користі. Приміром, настій зі шкірки яблук проявляє жарознижуючий ефект. Єдиний випадок, в якому зрізування шкірки виправдане - при приготуванні пирога.

Англійці вважають, що одне з’їдене яблуко в день позбавляє роботи лікаря, і в цьому є доля правди. Щоденне споживання яблук приносило і приносить величезну користь людському організму. На усіх континентах можна зустріти яблучні сади, причому вони займають перше місце серед інших фруктових садів за площею і об’ємом виробництва.

Насолоджуйтеся яблучним смаком, поправляйте своє здоров’я - і життя заграє новими фарбами.

17.10.2013



Рівне-Ракурс №10 від 17.10.2013p. 
На головну сторінку