Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №629 від 14.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Цікаві факти про їжу

Цікаві факти про їжу

• 7% американців щодня харчуються в ресторанах Макдоналдс.

• Кетчуп придумали в Китаї.

• У 1995 році вперше в історії японці з’їли більше м’яса, ніж рису.

• Шоколад складає всього 3% від обсягів продажів компанії Nestle.

• Шарль де Голль якось зауважив про Францію: “Як можна керувати країною, в якій 246 видів сиру?”

• Кілограм лимонів містить більше цукру, ніж кілограм суниці.

• Фламандський натураліст XVI століття Карл Клозе відгукувався про шоколад так: "Придатне швидше для годування свиней, ніж в їжу людині".

• Сендвіч був винайдений Джоном Монтегю, четвертим графом Сендвічскім.

• Сир Рокфор покритий цвіллю "пеніцілліум рокфорті".

• Після 1680 р. кожному французові старше 7 років ставилося в обов’язок споживати щорічно 7 фунтів солі. За порушення цього закону винного засуджували до штрафу в 300 ліврів.

• Огірок ­ фрукт, а не овоч.

• У середні століття вважалося, що курячий бульйон є хорошим збуджуючим засобом.

• Щорічно в світі збирається близько 200 тисяч тонн лисичок. Вартість одного кілограма лисичок на міжнародному ринку ­ 8 доларів.

• Зазвичай до риби подають біле вино, а до м’яса ­ червоне. Тунець ­ єдина риба, до якої подають червоне вино.

• Майонез був винайдений французьким полководцем XVIII ст. Луї Крільонскім.

• Під час правління французького короля Людовика XIV (1638­1715) при дворі була надзвичайно популярна спаржа.

• Більше 40% видобутого в світі мигдалю йде на виробництво шоколаду.

• Перший справжній ресторан відкрився в Парижі в 1764 році. Його власник на ім’я Буланже продавав готові блюда всю ніч.

• Популярний у Китаї і на острові Ява суп “ластівчині гнізда” готується з гнізд стрижів.

• У норвезькій кухні суп із пива називається елеброд.

• Виноград вибухає в мікрохвильовій печі.

• Італійська мудрість говорить, що салат повинні готувати чотири кухарі: скупий, філософ, ласун і художник. Скупий повинен приправити салат оцтом, філософ ­ посолити, марнотратник ­ влити масло, а художник ­ змішати салат.

• У традиційній італійській піці, окрім тіста, обов’язково повинні бути присутніми: соус зі свіжих помідорів, сир "Мацарелла" і листя петрушки. Ці три компоненти піци мають не тільки кулінарне, але і символічне значення ­ вони утворюють кольорову гамму італійського прапора.

• У середні віки в Європу зі Сходу везли в основному два види товарів: спеції і тканини, які називали також “грубими спеціями”.

• У червоному (або рожевому) грейпфруті більше вітаміну С, ніж у звичайному (жовтому).

• Коли Олександр Македонський привіз зі своїх індійських походів до Греції тростинний цукор, його відразу ж прозвали “індійською сіллю”.

• Огірки на 96% складаються з води.

• Щорічно в світі споживається 567 000 000 000 курячих яєць.

• Вперше рис був завезений до Росії за часів Петра I. Тоді його називали "сарацинське пшоно".

• Станом на кінець 1998 року за час свого існування фірма "Макдоналдс", заснована в 1948 році, продала 100 мільярдів гамбургерів.

• Лимони з тонкою шкіркою соковитіші лимонів із товстою шкіркою.

• Для виробництва сиру Рокфор використовується овече молоко.

• Індіанці майя отримували з морських свинок дуже смачне м’ясо і прекрасний пух.

• За своє життя людина з’їдає приблизно 40 тонн різного продовольства.

• Щорічно виробляється більше 110 млн. тонн цукру: 60% ­ з цукровогї тростини і 40% ­ з цукрового буряка.

14.11.2013



Рівне-Ракурс №10 від 14.11.2013p. 
На головну сторінку