Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №631 від 28.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хвилює кожного

На майдані біля… революція іде

На майдані біля… революція іде

Впродовж останніх днів Україна живе Євромайданами. На центральних площах обласних центрів і маленьких містечок збираються прихильники євроінтеграційного курсу нашої держави, а вулиці міст майорять символікою ЄС. Причиною цього стало те, що одні називають зривом підписання угоди про асоціацію з ЄС та, відповідно, зміною курсу до «Митного Союзу», а інші – тимчасовою паузою та продовженням євроінтеграційних намірів України.

За декілька днів до саміту Східного партнерства, який відбудеться у Вільнюсі, Кабмін вирішив призупинити процес підготовки підписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Реакція українців на такий крок довго себе чекати не змусила і вже за декілька годин у столиці на Майдані Незалежності почали збиратися тисячі людей, щоб висловити свою позицію стосовно євроінтеграції. Звідти мітинги вже поширились чи не всією Україною. І Рівне не стало винятком. Над центральною площею майоріють прапори України та ЄС.

Рівняни обурені рішенням Кабміну про призупинення підготовки до підписання угоди про Асоціацію з ЄС вийшли на центральний майдан міста. За словами активістів, отримавши невтішні для них новини із Києва та повідом­лення, що на головному майдані країни збираються тисячі людей, вони відразу почали організовувати свій "Євромайдан" у Рівному, запрошуючи людей через соціальні мережі.

Гарант не гарантує

В інтерв’ю журналістам кількох телеканалів на тему євроінтеграції України Віктор Янукович не дав конкретної відповіді на те, чи буде підписано Угоду про асоціацію з ЄС. Гарант заявив, що в основі ухвалення будь­яких державних рішень мають бути національні інтереси України, що країна має підтримувати взаємовигідні відносини зі своїми зовнішньополітичними партнерами.

­ Головні чинники ­ це наші українські інтереси, ­ підкреслив Віктор Федорович. В основу прийняття будь­яких рішень ми завжди ставимо, і я особисто буду ставити, тільки інтереси України, національні інтереси.

Питання підписання чи не підписання будь­якої угоди повинно бути обґрунтоване. Ми повинні бути сильними. Тоді до нас відноситимуться, як до партнерів, рівних партнерів. Я вважаю і переконаний у тому, що ми не повинні ніде бути "бідними родичами" з простягнутою рукою.

На сьогодні поки що не змінюються плани. І, як я вже неодноразово казав, я таки збираюся їхати до Вільнюса.

У кожного своя думка

Нагадаємо, саміт у Вільнюсі, на якому мала бути підписана Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом, відбудеться 28­29 листопада.

Що ж з цього приводу думають рівненські політики? Ми вирішили запропонувати їм відповісти на два запитання:

1. Ваше ставлення до рішення Кабміну про призупинення підготовки до підписання угоди про Асоціацію з ЄС.

2. Як, на Вашу думку, позначиться чи ні це на простих мешканцях краю?

Така Угода для України є просто принизливою

Голова Рівненської обласної громадської організації "Український вибір" Михайло БУЗИНАРСЬКИЙ:

1. Я особисто ознайомився з текстом угоди. Тому можу ствердно сказати, що угода з “Євросоюзом” несе велику економічну загрозу. Ми вже давно кажемо, що перед тим, як підписувати будь­яку угоду, в тому числі й про асоціацію, треба все добре зважити. Адже Україна входить у сімку країн, що з нуля виробляють літаки, які купують переважно росіяни. Також Україна входить у п’ятірку країн, які виводять штучні супутники на орбіту Землі, і наші ракети експортуються. Окрім того, наша країна займає 3­4 місце в світі по експорту зброї. Якщо ми підпишемо цю Угоду, нас чекають значні фінансові втрати, і все це буде знищено. Якщо ж ми входимо в ЄС, то в Україні вступатимуть у дію й обмеження щодо споживання наших товарів. Тому, за попередніми підрахунками, при вступі в ЄС втрати України становитимуть приблизно 800 мільярдів. Справа в тому, що багато продукції українських виробників іде в Росію, тому, якщо “Митний Союз” перекриє українським виробникам “кисень” ­ це приведе до падіння попиту на українські товари, скорочення тисяч робочих місць і неможливості проведення модернізації, збільшення зовнішніх боргів. Тобто економіка України опиниться в жахливому становищі. А якщо у нас будуть закриватися підприємства, заводи і фабрики, то хто буде виплачувати допомогу по безробіттю? Так, звичайно, спочатку виплати здійснюватимуть центри зайнятості, а далі що, куди подітися тим людям? Це знищить українську економіку.

Натомість в угоді з ЄС не закладені ризики економічної загрози. У такому випадку, я вважаю, угоду з ЄС не можна підписувати. Наша країна “рветься” в ЄС, у той час як Європа таку потужну країну, як Україна, в асоціацію бере не з задоволенням, і ставить на рівні, наприклад, з Марокко, Тунісом, Єгиптом… За таких умов, я вважаю, що ця Угода є просто принизливою для України.

2. На мою думку, не підписання угоди з асоціацією ЄС жодним чином не матиме негативного впливу на мешканців області.

Найголовніше ­ вийти з ситуації з максимальним плюсом

Заступник голови Рівненської ОДА, заступник голови Рівненського обласної організації “Партії регіонів”, депутат Рівнеради від фракції “Партії регіонів” Олексій ГУБАНОВ:

1. Те, що зараз відбувається ­ це складний етап, який потрібно пройти. Адже Президент і всі ми опинилися в умовах зовнішнього тиску з усіх сторін. Але найголовніше, щоб ми вийшли з цієї ситуації з максимальним плюсом для країни. Над чим і працює вся команда. На жаль, до саміту не вдалося домовитися про угоду, яка була б вигідна Україні, адже державі має бути вигідним не сам факт Євроінтеграції. Справа в тому, що в Європі дуже важко приймаються рішення, там немає однієї людини, яка може сказати так, чи ні. Тому має відбуватися переговорний процес.

Я розумію, що ваші питання продиктовані тією істерією, яка зараз накручується в державі, але варто розуміти, що ніхто інший, як Президент і його команда, ініціювали й продовжують ініціювати курс євроінтеграції. І такі складні впливи мали б нав­паки нас поєднати і підсилити. Натомість дехто старається знайти у цьому політичні дивіденди. Зараз опозиція намагається збурювати народ, у чомусь звинувачувати владу, що в черговий раз демонструє, наскільки вона в нас “конструктивна”.

2. Якщо говорити про Рівненщину, то для нашої області кроки у напрямку до ЄС відбуваються і зараз. Область підтримує стосунки з Польщею, Чехією і співпрацює з цими країнами. А щодо відтермінування підписання угоди, то, на мою думку, це жодним чином не позначиться ні на мешканцях нашого краю, ні взагалі всієї України.

Все має вирішувати народ

Другий секретар Рівненського обласного комітету Комуністичної партії України Микола ШУМЕЛЯНКО:

1. Хочу розпочати з недавнього звернення депутатів Рівненської міської ради до Президента і Голови ВР України. Там є такі слова: "Несподіване призупинення євроінтеграційного процесу Кабінетом Міністрів України не узгод­жувалося з іншими гілками влади та народом України." Цікаво знати, а яким чином початок цього процесу узгод­жувався з народом України?

Ми були і залишаємося непохитними у своїй позиції, що тільки народ і тільки на референдумі має право вирішувати з ким, коли і на яких умовах об'єднуватися в економічні та політичні союзи.

Забравши у народу України таке право, і влада, і опозиція довели ситуацію до того, що тепер питання геополітики віддані на відкуп вуличної стихії.

Ми заявляємо, що оголошення Всеукраїнського референдуму з питання визначення вектору зовнішньоекономічної інтеграції є єдиним можливим варіантом цивілізованого виходу з суспільного протистояння, яке набирає обертів.

Будь­який інший варіант загрожує поставити Україну на межу відкритого і масового громадянського конфлікту, в якому можуть постраждати ні в чому неповинні люди.

У цьому питанні ми вірні своїй Програмі, де основними положеннями є народовладдя, союз братніх народів і побудова суспільства соціальної справедливості, а також нашим передвиборним обіцянкам. Тому ми не підтримуємо євроінтеграцію України, а пропонуємо більш привабливу з економічного погляду альтернативу ­ Митний союз Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації. І, повторюю, пропонуємо її лише через проведення Всеукраїнського референдуму.

І якщо ми готові аргументовано відстоювати свою позицію з цього питання, то євроінтегратори займаються пустими балачками про шалені зар­плати в тисячі євро і європейські цінності та принципи. До речі, цьогорічний так званий “м’ясний скандал”, кокаїново­порнографічний скандал в британському парламенті, паради геїв і лесбіянок європейськими містами, звинувачення ряду європейських політиків у корупції й інших злочинах красномовно свідчать про ті самі “цінності”.

2. Той, хто мислить економічними категоріями і володіє інформацією про зовнішньоторговельний баланс України, той прекрасно розуміє, що це Євросоюз боїться втратити Україну, бо йому конче потрібний ринок збуту і джерело ресурсів, адже не секрет, що криза в Європі ще не закінчилася. Ми неодноразово говорили про те, що всі “принципові” вимоги Брюсселя продиктовані виключно вигодами, які Захід намагається отримати від Асоціації з Україною. Так само, як і сама угода, текст якої має на увазі відсутність будь­яких зобов’язань з боку Євросоюзу, але в той же час на нашу країну покладає обов’язки ринку збуту і джерела ресурсів. Це “африканська” модель Асоціації. Для ЄС Україна ­ країна “третього світу”, ринок якої можна заповнити своїми товарами. Чим це загрожує віт­чизняному виробнику, вважаю, говорити не потрібно.

Наприклад, стаття 262 Угоди виключає надання субсидій перспективним виробництвам з боку держави. А це, відповідно, позбавить їх можливості розвит­ку і конкурентноспроможності продукції. Як наслідок ­ банкрутство підприємств і безробіття громадян. Більше того, є низка вимог ЄС, які торкнуться кожного мешканця країни. Насамперед, згідно статті 11 Угоди, це підвищення тарифів на енергоносії для громадян. У нашій області найболючішого удару отримають селяни. Справа в тому, що основним виробником тваринницької продукції в нашій області є селянські домогосподарства, частка яких у загальному виробництві у 2013 році по області склала: м’яса ­ 75,6%, молока ­ 87,3%, яєць ­ 70,3%. Уявіть, що відбудеться, коли, згідно Розділу 4 Угоди про асоціацію, ці господарства будуть позбавлені можливості продавати на ринку свою продукцію. Те саме і з сільгоспвиробником. Яскравим прикладом

в цьому питанні є Болгарія, яка позбавлена можливості експортувати… болгарський перець(!). А в нашій області 52,2% сільського населення. Це наші рідні і близькі. І ми не можемо зробити їх заручниками амбіцій непорядних політиків і власної неосвіченості. Є ще маса негативу, який прийде в домівку кожного з підписанням Угоди про асоціацію, про який потрібно говорити спеціалістам за круглим столом, без упереджень і з обов’язковим врахуванням економічних інтересів країни і кожного її мешканця.

Влада краде в українців майбутнє

Народний депутат України, член Політичної ради Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”Валентин КОРОЛЮК:

1. У мене враження, що влада краде в українців майбутнє. І це не просто слова. ЄС запропонував Україні підписати найбільш повномасштабну угоду, яка піде на користь насамперед простим українцям.

Але коли люди при владі думають не про народ, а про те, як цю владу утримати будь­якою ціною, ­ це катастрофа для країни. Янукович стверджує, що, підписавши угоду, ми отримаємо тотальне безробіття. А чому ж про це не говорилося тоді, коли ця угода готувалася? Ще місяць тому Янукович, Азаров та члени владної команди переконували всіх, що асоціація з ЄС нам вигідна, а після двох таємних зустрічей із Путіним раптом “прозрів”. Так, у Європі неможливі фальсифікації на виборах, неможлива корупція на найвищих рівнях. Тож чи сподобається це нашим можновладцям?

2. Упевнений: угода про асоціацію вигідна насамперед простим українцям. Відмова від підписання угоди з ЄС ­ це втрата шансу на модернізацію української економіки, на запровадження європейських стандартів у багатьох сферах життя. У разі підписання угоди, 97% мит на українські товари взагалі зникнуть, тоді як щодо європейських товарів діятиме перехідний період. Це дасть поштовх для розвитку української економіки, сприятиме напов­ненню українського ринку якісними товарами. Скажімо, завдяки скасуванню мит ЄС на українські товари, наші виробники сільгосппродукції зможуть додатково заробляти більше 380 мільйонів євро щороку.

На думку експертів, після підписання угоди про асоціацію з ЄС банківські кредитні ставки суттєво зменшаться, що сприятиме розвитку насамперед малого і середнього підприємництва.

Економіка України внаслідок бездарної політики Януковича та Азарова стоїть на межі прірви. Золотовалютні резерви тануть, все важче підтримувати стабільність гривні. Цілий рік ми спостерігаємо епопею із затримкою держказначейством перерахувань місцевим бюджетам. Причина цього полягає у тому, що в доходній частині державного бюджету величезна дірка. Влада хоче її залатати черговими кредитами, значна частина яких знову буде вкрадена. Натомість асоціація з ЄС ­ це шанс, що держбюджет наповнюватиметься за рахунок українського бізнесу, який отримає величезний поштовх для розвитку.

Європа ­ це символ можливостей, величезний шанс для України змінитися на краще. Обираючи європейський шлях розвитку, ми повертаємося додому, до європейської спільноти націй ­ туди, де українське коріння та цінності.

Європейський вибір ­ стратегічний курс

Народний депутат України, в.о. голови Рівненської обласної "Батьківщини" Микола КУЧЕРУК:

1. Європейський вибір України проголошений ще від набуття незалежності 1991 року і завжди залишався стратегічним курсом нашої держави. На превеликий жаль, як тільки справа наближалась до конкретних дій, це ставало предметом політичного маніпулювання, і, як не прикро, за відсутності політичної волі усіх без виключення президентів, досі лишається найбільшою маніпуляцією влади. Хочу зауважити, якщо влада сподівається, що і цього разу це зійде просто так з рук, то вона дуже помиляється. Люди обурені відвертим обманом та ігноруванням їхніх інтересів, бажань. Народ політично виріс і добре зрозумів велику політичну брехливу гру. Я вже не говорю, яке враження від цього всього у європейської спільноти. Для України рух в Європу ­ це утвердження демократії та вільної, по­справжньому ринкової економіки. Ось цього владі, очевидно, і не потрібно.

Але, “шановна владо”, запам’ятайте, минули часи, коли вектор зовнішньої політики був вашою монополією. Сьогодні на чолі інтеграційних процесів стають прості люди, підприємці, науковці, журналісти, громадські діячі, студенти, навіть школярі, кожний, хто хоче майбутнього Україні. І це не пафосні слова, я побачив це на Майдані. Це непроплачені акції політиків, у людей болить за той обман, що чинить влада, болить за втрачену надію жити в європейській державі, за те свавілля, що чинить влада сьогодні, боячись власного народу.

2. Щодо Рівненщини,то хочу сказати, ми давно співпрацюємо із нашим європейським сусідом, Польщею, є дуже багато програм, це добре, але це не системно, це залежить від особистих зв’язків, від довіри до окремих політиків чи підприємців. Підписавши угоду, ми стали б повноцінними партнерами у багатьох напрямках, європейці не боялись би інвестувати в економіку, бо знали б, що ми в єдиному правовому полі. І нам є що дати і продемонструвати Європейському світу, одним словом ­ це цивілізаційна перспектива, це культурна та економічна перевага для нашої області.

Це ­ ганьба!

Громадський діяч Віктор МАТЧУК:

1. Моє ставлення до рішення центральної влади негативне. Скажу більше ­ це ганьба, бо навіщо взагалі було готуватися до підписання угоди, від якої в останній момент наша влада раптово відмовилася. Не думаю, що після такого повороту на 180 градусів до нас у світі будуть серйозно ставитися.

2. Що ж стосується того, як відіб’ється таке рішення на мешканцях Рівненщини, то для нас, як і для всієї України, ситуація лише погіршиться. Нещодавно на цю тему дуже добре висловився перший Президент, наш земляк Леонід Кравчук, який сказав, що не пам’ятає жодної домовленості з Росією, яку б вона виконала чесно і до кінця. Отже, очікувати від нашої північної сусідки економічних преференцій українським підприємствам не варто, де б вони не знаходилися.

Громадська та особиста позиція ­ справа кожного громадянина України

Як стало відомо редакції, окрім Рівнеради, Сарненська райрада прийняла досить жорстке звернення до президента і вирішила встановити прапор Європи над приміщенням райради­райдержадміністрації. Готуються прийняти рішення депутати Рівненської райради. З п’ятниці у Рівному триває акція протесту ­ Євромайдан. Прихильники інтеграції України до ЄС пікетують Рівненську обласну раду. На майдані Незалежності відбувся студентський загальноміський страйк.

Яку громадську та особисту позицію мати ­ справа кожного громадянина України. Ми познайомили вас з точкою зору окремих партійних лідерів. Як бачимо, їхні думки розбігаються, а інколи навіть абсолютно протилежні. Але, напевно, так і повинно бути, адже питання Євроінтеграції України досить складне, і воно не повинно вирішуватися не обдумано, адже народна мудрість каже: сім раз відміряй і лише один раз відріж…

Юрій РАЧКОВСЬКИЙ

28.11.2013



Рівне-Ракурс №10 від 28.11.2013p. 
На головну сторінку