Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №631 від 28.11.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вирок

Сердешний грабіжник

Глухої червневої ночі, поки товариші рівнянина Максима грабували склад сільськогосподарського виробничого кооперативу в Рівному, він налив Миколі стопку горілки й, щоб зняти стрес, дав випити. Підозрюваних у грабежі невдовзі затримали. Охоронець у ході досудового розслідування, яке тривало кілька місяців, дав свідчення, однак ще до першого судового засідання серце 63­річного чоловіка перестало битися. І не через насильницькі дії грабіжників, а через давню хворобу.

Наприкінці червня у гості до умовно засудженого за грабіж, поєднаний з насильством, 24­річного рівнянина Станіслава, прийшли гості: 25­річний Петро, який за розбій, зберігання наркотичних засобів, а також порушення правил адміннагляду двічі притягувався до кримінальної відповідальності, та 21­річний Максим, який нещодавно вдруге став батьком. Чоловіки випили. Під час розмови з’ясувалося, що Станіславовій матері, яка працює в одному з рівненських сільгоспвиробничих кооперативів, тривалий час не виплачується заробітна плата. Комусь прийшла геніальна ідея ­ пограбувати склад і повернути борг. Одразу після півночі чоловіки вже стукали в двері вагончика на території кооперативу, в якому в ту злощасну ніч чергував 63­річний Микола.

Щойно охоронець відчинив, як одразу отримав удар кулаком в обличчя. Чоловік упав, а непрохані гості скрутили його й зв’язали йому скотчем руки й ноги та поклали на диван обличчям донизу. Станіслав з Петром пішли до складського приміщення та, зірвавши навісні замки, почали нишпорити всередині приміщення. Довго пошуками не переймалися. Згодом до воріт перенесли: генератор до трактора, гідронасоси, комплекти прес­форм для лиття взуття. Потім на таксі це все довезли до найближчого пункту прийому металобрухту. Поки чоловіки грабували склад, Максим вів з охоронцем задушевні бесіди та ще й пригостив зв’язаного й закривавленого чоловіка горілкою. Мовляв, щоб зняти в того стрес. Наостанок грабіжники прихопили Миколин мобільний, який наступного дня продали за кілька сотень гривень. За отримані кошти вони поїхали відпочивати на озеро в Рівненський район, чомусь забувши про “високу ідею”, яка і штовхнула їх на кримінальне правопорушення ­ повернути чужий борг Станіславовій матері.

Охоронець все ж таки зумів вивільнити руки і повідомив про пограбування керівництво кооперативу та правоохоронців. Невдовзі підозрюваних затримали. У ході досудового розслідування було з’ясовано всі деталі нічної події. Головний свідок, охоронець, через хворобу, помер ще до першого судового засідання.

Рівненський міський суд дії Станіслава кваліфікував за ч. 3 ст. 186 КК України (грабіж, поєднаний з проникненням у приміщення) та, приєднавши частину невідбутого покарання за попереднім вироком, призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 4 роки 1 місяць. Дії Петра кваліфіковано за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 186 ККУ (пособництво у вчиненні грабежу) та покарано позбавленням волі на 2 роки 6 місяців. Микола, наймолодший спільник, отримав іспитовий строк ­ 2 роки умовно.

28.11.2013Прокурор прокуратури м. Рівне Ілля КЛІМАШЕВИЧ



Рівне-Ракурс №10 від 28.11.2013p. 
На головну сторінку