Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №633 від 12.12.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народне віче

Учасники Рівненського Євромайдану мають намір стояти до перемоги

Відстоювати свої права не “до кінця, а до перемоги”. Так вирішили учасники “Народного віча”, яке цієї неділі відбулося на майдані Незалежності в Рівному.

Цю пропозицію висловив на зібранні екс­губернатор Рівненщини Віктор Матчук. Вона була одноголосно підтримана всіма. Загалом же віче зібрало майже стільки учасників, скільки перше аналогічне зібрання, що відбулося одразу після застосування сили на майдані Незалежності в Києві. За приблизними підрахунками, на центральній площі обласного центру було більше двох тисяч людей. З­поміж них ­ відомі в регіоні особистості та зовсім незнані широкій громаді городяни ­ студенти, члени місцевого євромістечка.

Учасники зібрання прийняли резолюцію, в якій вимагають відставки діючої влади, місцевих чиновників, міністра внутрішніх справ, виведення спецназу зі столиці, звільнення політично­репресованих.

“Тільки після цих кроків може розпочатися діалог між владою і народом за можливого посередництва міжнародної спільноти”, ­ зазначається в тексті звернення.

Окрім того, учасники народного віче вимагають підписати угоду між Україною та ЄС, становлення парламентаризму шляхом відновлення Конституції 2004­го року, відставки уряду Азарова та створення тимчасового уряду, прийняття нового виборчого законодавства, яке б дозволило народу України керувати державою, люстрації суддів, прокурорів та міліціонерів.

Говорилося й про можливу відставку обласної влади та проведення позачергових виборів обласної ради, але в резолюцію ці положення не увійшли. Натомість організатори віча запропонували мешканцям обласного центру вести активну агітаційну роботу з рядовими членами Партії регіонів. На їх переконання, рядові члени цієї партії не мають ніякого відношення до рішень, які приймаються його керівництвом і, у своїй більшості, вони розділяють принципи демократії та засуд­жують застосування насильства до мирних громадян. А ось щодо керівництва партії, яке займає ключові пости в області, пропонувалося на дверях під’їздів, у яких є квартири таких людей, розмістити агітаційні матеріали на кшталт того, що за чиновник чи депутат тут мешкає і яку позицію він займає в сьогоднішній ситуації.

На “Народному віче” також був оприлюднений факт побиття молодих активістів євромайдану. Йшлося про те, що невідомі особи у вечірній час вчинили напади на кількох активістів та завдали їм тілесні ушкодження. Говорилося й про залякування “тітушками” матері одного з активістів.

Як повідомили кореспонденту “Рівне Ракурсу” в секторі зв’язків із громадськістю УМВС України в Рівненській області, вже наступного дня правоохоронці Рівненщини внесли відомості про факт побиття активістів євромайдану в Рівному до журналу Єдиного обліку. Правоохоронці закликали всіх, хто може допомогти розслідуванню, прийти до міліції та надати необхідну інформацію.

12.12.2013Ярослав ТАРАСЕНКО



Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2013p. 
На головну сторінку