Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №643 від 13.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ювілей

5 років джаз лунає в Рівному

Нещодавно рівненський джаз­клуб “ДжЕм” відсвяткував перший ювілей ­ 5 років існування. У Залі камерної та органної музики відбувся сольний концерт Джоела Холмса ­ джазового піаніста зі світовим ім’ям, віртуоза з США, триразового номінанта на премію “Grammy”, найбільш стильного піаніста Нью­Йорка.

Засновники джазового клубу не вперше балують рівненських шанувальників зірковим виконавцем. Свого часу на сцену виходили такі зірки джазу як гітарист­віртуоз Енвер Ізмайлов, грузинська співачка Ніно Катамадзе, вокаліст гурту “De Phazz” Карл Фрієрсон, тобто джазові виконавці не тільки з України, але й з Росії, Грузії, Естонії, Франції, Германії, США та Канади.

Створювався джаз­клуб “ДжЕм” за задумом теперішнього президента Сергія Гемберга. Метою було створення в Рівному традиційної джазової сцени, на якій би регулярно виступали кращі колективи України та Світу. З моменту прийняття концепції джазового клубу на сцену вийшло кілька сотень музикантів, які брали участь як в невеличких камерних концертах, так і у щорічному міжнародному фестивалі “Art Jazz Cooperation”.

Джазовий клуб “ДжЕм” також активно співпрацює з іншими фестивалями, такими як польсько­український “Jazz bez” та найпрестижнішим “Джаз­Коктебель”. В асортименті джазового меню джаз­клубу є і інші незвичні страви. Приміром, неодноразово під час фестивалю проводився джазовий фотоконкурс. Нерідко джазові виконавці влаштовують для глядача музичні майстер­класи. Після концертів відбуваються так звані “джеми” ­ імпровізовані виступи виконавців за участю гостей та рівненських джазменів. Новаторськими також були кінопокази німого кіно в кінотеатрі “Ера” під звуки фортепіано відомого українського піаніста Олексія Боголюбова.

Організатори джаз­клубу “ДжЕм” ­ професійно­промоутерська організація з влаш­тування джазових концертів на теренах Рівненщини. До появи джаз­клубу на теренах нашого краю ніхто не займався гастрольною організацією джазових виконавців з інших міст та країн. Президент “ДжЕму” Сергій Гемберг ­ справжній джазовий продюсер. До нього часто звертаються з посольства США з проханням влаштувати в Рівному виступ того чи іншого виконавця в рамках туру по Україні. Отже, завдяки “ДжЕму” наше місто відмічено на мапі багатьох джазових виконавців України та Світу.

Арт­директор “ДжЕму” Олена ШУЛЬГА: “Вся ця діяльність вирує завдяки активній праці дружного колективу джаз­клубу “ДжЕм” та роботі однодумців, які тут задіяні: засновників, спонсорів, волонтерів, друзів клубу, місцевих мас­медіа”.

13.02.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 13.02.2014p. 
На головну сторінку