Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №643 від 13.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Охорона здоров'я

У “Школі педіатра” вивчали ентеровіруси

У “Школі педіатра” вивчали ентеровіруси

З метою покращання якості надання меддопомоги дитячому населенню міста управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому та керівництво міської дитячої лікарні Рівненської міської Ради розробило план навчання педіатрів м. Рівне в щотижневій “Школі педіатра”. Навчання проводяться на базі міської дитячої лікарні щоп’ятниці.

Чергова “Школа педіатра” відбулася нещодавно в Рівненській міській дитячій лікарні. До неї лікарі запросили спеціалістів санепідемслужби: головного спеціаліста епідвідділу Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області Лесю Степанюк і завідувачку вірусологічної лабораторії Рівненського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Інну Хоронжевську. Метою зустрічі було обговорення проблеми діагностики ентеровірусних інфекцій та алгоритму дій медиків у епідвогнищі.

Ентеровірусна інфекція ­ особлива група інфекційних хвороб, які характеризуються поліморфізмом клінічних симптомів, обумовлених ураженням центральної нервової системи, шлунково­кишкового тракту, серцево­судинної системи, легень, нирок, печінки, м’язової системи та інших органів. Найнебезпечнішими серед них є віруси поліомієліту. І, як повідомила Інна Хоронжевська, зараз у світі спостерігається період підйому цього захворювання. Ендемічними вогнищами поліомієліту сьогодні вважаються Пакистан, Нігерія та Афганістан, звідки й почав останнім часом розпов­сюджуватися поліовірус. Так, наприкінці літа приблизно 65 вірусів дикого поліомієліту було виявлено в Ізраїлі. А в жовтні стався спалах поліомієліту в Сирії, де з зафіксованих 22 випадків 10 отримали підтвердження.

В Україні рівень захворюваності населення на поліомієліт вдалося знизити завдяки вакцинопрофілактиці, яка проводиться в нашій країні з 1962 року. Відтоді і на Рівненщині не виявляли жодного випадку дикого поліомієліту. Проте, зважаючи на активні міграційні процеси населення, можливість повернення його в Україну виглядає цілком реальною. Більше того, ВООЗ відзначила нашу державу як країну зони ризику через зниження рівня охоплення населення щепленнями. Тож, якщо у нас виявлять хоча б один випадок дикого вірусу поліомієліту, світова спільнота оголосить для України карантин. Саме тому проблемі поширення поліомієліту МОЗ України приділяє сьогодні неабияку увагу.

13.02.2014



Рівне-Ракурс №10 від 13.02.2014p. 
На головну сторінку