Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №645 від 27.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Епідемія

Обережно, грип!

Обережно, грип!

Грип ­ це гостра інфекційна високо контагіозна хвороба, що спричиняється вірусами грипу, передається повітряно­крапельним шляхом, характеризується гострим початком, коротким гарячковим періодом, значною інтоксикацією, симптомами ураження слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і частими ускладненнями, переважно з боку органів дихання.

Основне джерело інфекції ­ хвора людина. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно­крапельним шляхом ­ при кашлі, чханні чи просто розмові. У зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого. Людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів, а це, в середньому, 7 днів.

Основні симптоми грипу: підвищення температури тіла, рясне потовиділення, слабкість, світлобоязнь, суглобові і м’язові болі, головний біль, біль в горлі, сухий (у ряді випадків ­ вологий) хворобливий кашель, нежить.

Лікування:

• залишатися вдома при перших ознаках хвороби ­ не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршання стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку;

• обов’язково звернутися до лікаря;

• ізолювати хвору людину ­ виділити їй окрему кімнату і посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за нею, і, по можливості, триматися на відстані два метри від хворої людини;

• прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання.

Специфічний метод профілактики грипу ­ вакцинація ­ найефективніший засіб захисту організму від вірусів грипу. Особливо важливою ва­­­

кцинація є для представників групи ризику, до якої належать медичні працівники, вчителі, вихователі, водії громадського транспорту ­ всі, хто працює у багатолюдних місцях, а також діти та вагітні жінки.

При перших ознаках захворювання необхідно відразу звернутися до лікаря. Самолікування малоефективне та небезпечне розвитком багатьох ускладнень.

27.02.2014



Рівне-Ракурс №10 від 27.02.2014p. 
На головну сторінку