Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №645 від 27.02.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Патисони

Патисони

Патисони ­ цінні в дієтичному харчуванні овочі, в них міститься вода в зв’язаній формі (90­94%) та з’єднання лужного характеру, які сприяють більш повному засвоєнню білків і підтриманню лужної реакції крові. Їх використовують як лікувальний і дієтичний продукт при гіпертонії, хворобах печінки, нирок, виразковій хворобі, атеросклерозі. Патисони сприяють кращому відділенню жовчі й відновленню глікогену в печінці.

Клітковина плодів сприяє активній діяльності кишечника, що особливо важливо для людей старшого віку. Їжа, що містить патисони, попереджає ожиріння. Солі магнію і пектинові речовини плодів сприяють виведенню з організму холестерину, а солі калію стимулюють сечовиділення, поліпшуючи роботу нирок.

Корисні патисони і абсолютно здоровим людям завдяки наявності в них цілющих вітамінів, легко засвоюваних вуглеводів, пектинових речовин і лужних мінеральних солей. Хто їсть патисони, той довго не старіє.

Патисони благодійно впливають на зір і виводять з організму поганий холестерин. У цьому сенсі особливо корисні помаранчеві, а не білі сорти.

Насіння патисонів містять велику кількість корисних для печінки та обміну речовин, компонентів. Також тривале вживання насіння допоможе позбутися подагри і вивести з організму надлишки солей.

Патисони найкраще засвоюються при споживанні з білковими продуктами, а зокрема з м’ясом. Це обумовлено тим, що ці овочі на 90 відсотків складаються з лужних сполук і води. Лужні сполуки відновлюють глікоген, покращують жовчовиділення і підтримують реакції в крові. Саме тому патисони ­ обов’язковий пункт у меню людей із хворобою жовчного міхура, печінки і виразках травних органів.

Вживання патисонів здатне попередити запори, бродіння і в цілому активізує роботу кишечника. Цьому сприяє клітковина, яку мають патисони.

Патисони ­ профілактика атеросклерозу завдяки на­явності в своєму складі багатого вмісту магнію і калію, які виводять з організму надлишки холестерину. Також вживання патисонів стимулює сечовиділення, тому що калій сприятливо впливає на роботу нирок.

Також патисон справжній боєць із накопичуванням в організмі людини жирів і шлаків. Тому, якщо окрім здоров’я ви ще стежите за своєю вагою, то патисони просто зобов’язані бути присутніми на вашому столі.

Важливо пам’ятати і знати, що смакові якості і вміст вітамінів після цвітіння овоча (а саме через 12 діб) швидко падає, тому по закінченню цього часу патисони перетворюються на корм для домашніх тварин.

27.02.2014Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 27.02.2014p. 
На головну сторінку