Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №651 від 10.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ініціатива

Музей або суд?

Музей або суд?

У Рівному може з’явитися новий художній музей – запевняють ініціатори проведення Громадської координаційної ради, яка відбулася в приміщенні РОДА за присутності митців та громадських діячів міста. За словами активістів проекту “Художньому музею бути!”, в нашому обласному центрі немає повноцінного художнього музею, де б експонувалися та зберігалися художні експонати.

Ще у 1976 році виконком обласної ради планував створити на вулиці Драгоманова художній музей. Саме тому зараз митці міста мають на меті створити “Художній музей” у приміщенні колишньої “Жіночої консультації”, що на вулиці Драгоманова, 9. Художники запевняють, що саме ця будівля ідеально підходить для влаштування музею, тому що розташована неподалік інших виставкових залів, що дуже зручно для туристів. Але саме приміщення знаходиться в занедбаному стані та потребує коштів на реконструкцію та ремонт.

За підрахунками архітекторів, на реконструкцію будівлі на Драгоманова потрібно від 18 до 30 мільйонів гривень. Окрім того, це приміщення планувалося передати для використання апеляційному суду. Але митці кажуть, що це питання не обговорювалося з громадою міста.

Минулого тижня митці Рівного влаштували біля стін будівлі акцію “Художньому музею бути!” з вимогою створення в Рівному мистецького музею. Вони розмістили біля стін будівлі художню виставку та влаш­тували публічне обговорення проблеми, залучивши до обговорення відомих у місті діячів культури та громадськості.

Координатор проекту - рівненський художник Вік­тор Гвоздинський:

- Протягом 30 років митці Рівненщини звертаються до влади, щоб влаштувати в місті повноцінний “Художній музей”. Ми неодноразово зверталися до міської та обласної влади, і нібито заперечень не було, але справа далі обіцянок не рухалася. Окрім картинної галереї ми хочемо влаштувати ще й музей фотомистецтва, адже в Рівному є чимало знаних у всьому світі фотомитців. У внутрішньому дворику приміщення ми плануємо створити пасаж, де будуть проводитися масові заходи – конференції, фестивалі, концерти, поетичні вечори. Це може бути зал на 200 - 500 місць. Також є плани створити тут бібліотеку, крамничку із сувенірами, арт-кав’ярню. Тобто, тут можна влаштувати цілий культурний комплекс, де б люди культурно відпочивали та спілкувалися. Питання стосовно влаштування нового художнього музею ми плануємо обговорити на наступній сесії міської ради. Нині є попередня згода представників міської та обласної влади. Судді теж не проти поступитися нам приміщенням за умови, що їм запропонують щось інше.

10.04.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 10.04.2014p. 
На головну сторінку