Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №653 від 24.04.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Свято

Альбер Камю у смартфонах рівнян

Альбер Камю у смартфонах рівнян

У рамках святкування Французької весни в нашому місті в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося відкриття цифрової інтерактивної виставки “Альбер Камю, 1913-2013”, присвяченої до 100-річчя від дня народження відомого французького письменника. Раніше, в жовтні 2013 року, виставка була відкрита в аргентинському місті Буенос-Айрес, а наприкінці 2013 початку 2014 року відправилася в світове турне закладами Французької культурної мережі Французьких інститутів за кордоном, а саме в Німеччину, Алжир, Китай, Єгипет, Грецію, Індонезію, Ізраїль, Ліван, Марокко, Росію та Туреччину.

Серед експонатів виставки - серія плакатів, що містить відомості про основ­ні етапи творчої діяльності письменника, документи, критичні матеріали, відеозаписи французькою, англійською, іспанською, німецькою, китайською та арабською мовами. Оригінальна концепція виставки полягає в тому, що знайомство з монографічними матеріалами відбувається на екранах смартфонів та гаджетів відвідувачів виставки шляхом зчитування інформації через QR-коди. Виставкові панно є свого роду картою для читання, де кожному відвідувачу пропонується створити свій особистий маршрут та вибрати мову, яка йому підходить. Загальна панорама діяльності та творчості письменника об’єднана в п’яти періодах, кожний з яких включає добірку візуальної, відео- та аудіо інформації, що надані фондами Камю і Gallimard. Відвідувачі матимуть змогу прослухати авторські записи, серед яких - початкові розділи “Стороннього”, уривки із статей Combat у день визволення Парижа. Відеоматеріали демонструють момент вручення Нобелівської премії та декілька інтерв’ю письменника.

- Альбер Камю - це найвідоміший у Франції та за її межами письменник, філософ, драматург, публіцист 20 сторіччя, якого більше усього перекладають за кордоном, - розповідає радник з питань співробітництва та культури посольства Франції в Україні Ерік ТОЗАТТІ. - Камю відігравав у житті Франції дуже важливу соціальну та політичну роль. Він не був заангажованим письменником і піднімав у творчості проблем прав людини, що нині дуже актуально й для України. Завдяки рівненському відділенню “Французького альянсу” цього року ми проводимо у вас не перший культурний проект і дуже сподіваємося робити це й надалі.

- Виставка повинна провести паралелі з теперішнім сьогоденням і з Європою, якою вона була в минулому сторіччі, – розповідає директор “Альянс Франсез” у Рівному Надія ЧУМАК. - Альбер Камю дуже багато писав про диктатуру й був забороненим письменником у радянські часи. Його називали совістю епохи в 50-60 роки. Фактично цією виставкою ми закриваємо ряд цьогорічних заходів “Французької весни” в Рівному. Щоправда, нам ще залишилося обрати переможців конкурсу творів французькою мовою “Мрії уві сні та наяву”, в якому усі бажаючі, від дітей до дорослих, мали змогу розповісти читачу про Францію.

Олексій ПОТЯНОК

24.04.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.04.2014p. 
На головну сторінку