Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №656 від 15.05.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абетка здорового харчування

Унаби

Унаби

Унаби або ююба, або анапі, або зизифус, або китайський фінік, або унаби китайські - вид рослин родини крушинових; колючий чагарник або невелике дерево висотою до 6 м­­ з розлогою або пірамідальною кроною. Відомо близько 50 видів рослини, які поширені в тропічних і субтропічних зонах. У Китаї відомо понад 400 сортів унаби. Дико росте в середземноморських країнах і далі на Сході - в Ірані, Індії, Монголії, в Китаї та Японії, зустрічається на Кавказі і в Середній Азії, переважно в гірських посушливих районах. Культивуються унаби в межах ареалу і на півдні Європи та США. У культурних форм плоди зазвичай овальні, за розміром великі, середні або дрібні (довжиною від 2-3 до 5 см), поживні, борошнисті, солодкі: містять цукор, вітамін С. Нова культура фініків унаби широко вирощується в Середній Азії і Азербайджані. Багато фахівців із плодівництва вважають, що унаби - це культура майбутнього.

До кінця XIX століття відвар плодів унаби, відомий як “грудний чай”, застосовували як пом’якшувальний засіб при хворобах горла і катаральних захворюваннях. Унаби вживають у свіжому, сушеному і в’яленому вигляді, а також переробляють на цукати, борошно, яке використовується для приготування коржів, з унаби готують сироп. Плоди унаби, підсушені безпосередньо на дереві, зберігаються дуже довго. Перед використанням плоди унаби відокремлюють від плодоніжок, миють і висушують.

Хімічний склад унаби

Плоди містять 9,8-40,5 % вуглеводів, 1,74 % органічних кислот (бурштинова, яблучна), аскорбінової кислоти - 880 мг. За вмістом вітаміну С плоди унаби близькі до шипшини і зеленого волоського горіха. Показані без всякої переробки при гіповітамінозах, при цинзі. Вітаміни В, К, С, фолієва кислота, каротин, кумарини (до 2,35 %), дубильні речовини (1­,28%­­),­­ катехіни, фенолкарбонові кислоти.

Унобі Суві (настій унаби)

Сушені унаби миють у холодній воді, великі розрізають на три-чотири частини, решту цілими кладуть в емальований посуд, заливають окропом, щільно закривають кришкою, а зверху тюфячком і залишають на 8-12 год, потім проціджують. Настій зливають, а плоди знову заливають окропом ( 0,5 л ) і залишають на 10-12 год, потім проціджують. Плоди і настій подають окремо. Такий настій у народній медицині вважається дуже корисним напоєм при гіпертонії. Норма - 1 стакан в один прийом. На 1 кг унаби - 2 л води.

15.05.2014



Рівне-Ракурс №10 від 15.05.2014p. 
На головну сторінку