Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №659 від 05.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тарифи

Заява Федерації профспілок Рівненської області

Заява Федерації профспілок Рівненської області

Уряд України та Верховна Рада вже вкотре за вимогою МВФ та з метою отримання чергових кредитів перекладає на плечі своїх громадян тягар здорожчання комунальних тарифів на газ та електроенергію.

Так, з першого травня 2014 року більш ніж на половину підвищується ціна на газ, від 10 до 40 відсотків з першого червня зростають ціни для потреб населення на електроенергію, а з першого липня передбачається ще й підвищення на 40% ціни на теплову енергію. Це, очевидно, призведе до погіршення фінансово-економічного стану багатьох сімей. Чимало з них будуть просто неспроможні сплачувати комунальні тарифи. Разом із тим, за оцінками експертів, газовидобувні підприємства та газотранспортні компанії, які видобувають на території України дешевий газ, отримують надприбутки, а вітчизняні АЕС, у тому числі і Рівненська, через вироблення надлишків електроенергії мають великі проблеми з її транспортуванням і збутом.

Чому ж громадяни України змушені купувати український газ за спекулятивними цінами і закривати проблеми компаній, які власними коштами виробляють електроенергію? І це при тому, що більша частина українців свої трудові обов’язки виконують в умовах вкрай низьких зарплат і отримують мізерні пенсії.

Профспілчани Рівненщини вкотре наголошують: дешевий газ вітчизняного виробництва повинен використовуватися виключно на потреби населення; жителі Рівненської області, які живуть в оточенні трьох електростанцій, повинні мати преференції на зниження ціни на електроенергію, яка виробляється Рівненською АЕС.

Вимагаємо:

- впровадження справедливих, диференційованих тарифів на газ та електроенергію;

- залишення без нових змін ціни на газ для споживачів, що використовують газ у мінімальних обсягах до 2500 куб. м. на рік;

- здійснення зміни ціни на енергоносії поступово, із застосування адресних житлових субсидій для малозабезпечених категорій населення;

- забезпечення власного видобутку газу та використання його виключно для потреб населення.

Ми наполягаємо, ціна на газ та електроенергію повинна бути прозорою на всьому ланцюгу: від місця видобутку та виробітку до оселі споживача. Недопустимою є ситуація, коли такі важливі рішення урядовими колами приймаються без широкого поперед­нього обговорення і урахування думки населення. Очевидно, що ці волюнтаристські рішення призведуть до енергетичної бідності людей праці та ще більшого погіршення якості життя громадян.

05.06.2014



Рівне-Ракурс №10 від 05.06.2014p. 
На головну сторінку