Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №661 від 19.06.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Час нових можливостей

За європейськими стандартами професійно-технічної освіти розвивається ДНЗ “Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі”

За європейськими стандартами професійно-технічної освіти розвивається ДНЗ “Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі”

Одним із пріоритетів українського суспільства є інноваційний розвиток національної професійно-технічної освіти. Державний навчальний заклад “Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі” (до 15 липня 2013 року - Рівненський торгово-професійний ліцей) вже тривалий час є експериментальним майданчиком Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України з відпрацювання інноваційних технологій у професійній підготовці кваліфікованих робітників у навчальних профтехзакладах сфери послуг. Про здобутки і перспективи подальшого розвитку відповідно до європейських стандартів колишнього ліцею, який у червні минулого року був атестований як навчальний заклад з правом провадити професійну підготовку робітників за напрямом “Ресторанний сервіс і торгівля” терміном на 10 років, “Рівне-Ракурсу” розповідає директор ДНЗ “Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі”, відмінник освіти України Віктор РУДИК

“Наше училище – єдине в Україні, де водночас навчаються аж три стипендіати Президента”

- Напевне, - зазначив Віктор Леонідович, - почну з події, яка стала визначною в житті колективу, який я очолюю вже багато років. 27 травня на базі нашого училища стартував третій етап Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів за професією “Кухар”. Упродовж трьох днів кращі представники 23 навчальних закладів країни - 17 хлопців і 6 дівчат - готували страви української кухні, які оцінювали відомі у Рівному ресторатори та шеф-кухарі. Найсмачніший конкурс проводиться вже вп’яте, втім, до Рівного його учасники приїхали вперше. На приготування двох конкурсних страв конкурсанти отримали по чотири години. За цей час вони повинні подати до столу котлету “Марічка” та салат з курки й овочів. Визначало журі переможця не лише за смаком страви, а й за її оформленням, дотриманням усіх норм під час приготування їжі. Зазначу, що майбутні кухарі дивували журі як своїми талантами, так і теоретичними знаннями при виконанні тестових завдань. Стимулами для цього були не лише дипломи та призи, а й право шести учнів, які вибороли призові місця, отримувати президентську стипендію. До речі, напевне, наше училище - єдине в Україні, де водночас навчаються три президентські стипендіати - переможці загальнонаціональних конкурсів фахової майстерності останніх років за професіями “Пекар”, “Секретар керівника” та “Офіціант”.

Ми пишаємося тим, що перше місце у Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів за професією “Кухар” виборов учень Рівненського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі Емірсін Мурахас. Друге місце поділили Ігор Кухарський - учень Львівського вищого професійного училища ресторанного сервісу та туризму та Микола Кобець - учень Дніпродзержинського центру підготовки і перепідготовки робітничих кадрів Дніпропетровської області. А третіми стали Дмитро Думчіков - учень Харківського професійного ліцею харчових технологій та торгівлі, Микита Коваленко - учень Вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету та Сергій Кондратьєв - учень Державного навчального закладу “Кіровоградський професійний ліцей ім. Героя Радянського Союзу Єгорова”. Усіх переможців нагородили дипломами та цінними подарунками.

“Ми відчували і моральну, і фінансову підтримку управління освіти й облдержадміністрації”

- Вікторе Леонідовичу, а чому Міністерство освіти і науки України обрало базою для проведення цього престижного конкурсу саме Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі?

- Наше училище вже тривалий час позиціонує себе як інноваційний навчальний заклад, який динамічно і перспективно розвивається. Тож ще більш як півроку тому в Міносвіти було прийнято рішення про те, що завершальний етап Все­українського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів за професією “Кухар” буде проведений на базі Рівненського вищого училища ресторанного сервісу і торгівлі. Звичайно, ще півроку тому ми не були готові до його проведення. Та колектив училища, обласне управління освіти і науки, а з його ініціативи - і керівництво облдержадміністрації, дуже серйозно сприйняли місію провести в Рівному цей конкурс. Треба віддати їм належне - ми постійно відчували їхню і моральну, і фінансову підтримку в його організації.

Якою не була би скрутною фінансова ситуація в країні, але навіть у кінці року нас трошки підтримали коштами, а на початку цього року, коли майже нічого не фінансувалось, нам все рівно йшло дуже скромне фінансування на виконання ремонтних робіт та облаштування навчального ресторану. Згодом, починаючи з другої декади травня, в нас було досить непогане бюджетне фінансування на фінішній прямій. Напружено працював і колектив училища, і обласне управління освіти і науки разом із казначейством - ми спільно відслідковували проходження платежів. Сприяло також успіху лояльне ставлення до нашого навчального закладу підприємців, які постачали нам найкраще в Україні обладнання та матеріали. Багато хто все це дав нам у кредит, вірячи в те, що хороша справа, яку ми робимо, неодмінно буде профінансована державою.

Крім того, аби провести конкурс, потрібно було ще й поселити 23 його учасників та понад 40 супроводжуючих їх осіб, а також нагодувати наших гостей три рази протягом чотирьох днів. Звісно, ми були готові до цього. В гуртожитку був проведений ремонт та повністю оновлені меблі, білизна, килимки, рушники, чайники та посуд. Гості були приємно вражені ошатністю кімнат, в яких вони проживали. А для організації їх харчування був задіяний навчальний ресторан на 60 місць. На його відкриття були запрошені заступник голови облдержадміністрації Олександр Савчук та перший заступник голови облради Олександр Данильчук, роботодавці та наші колеги - директори професійно-технічних закладів Рівненщини та колед­жів нашого профілю.

“Такі заходи створюють сприятливі умови для професійного спілкування і суспільного діалогу”

- Чи не здається Вам, Вікторе Леонідовичу, що проведення всеукраїнських конкурсів фахової майстерності сприяє не тільки якісному вдосконаленню національної професійно-технічної освіти, а й несе патріотичне навантаження, оскільки дозволяє представникам регіонів обмінятись не лише професійним досвідом, але й краще пізнати і зрозуміти один одного та зберегти таким чином єдину країну, в якій ми живемо?

- Так воно і є. Для учасників і гостей конкурсу була організована насичена культурна програма, зокрема екскурсійні поїздки в музеї Дубна й Острога, а також у Тараканівський форт. В училищі проведені і вечір знайомства, і банкетна програма. Всі наші гості з великим задоволенням згадають приємне і змістовне перебування не лише в нашому навчальному закладі, а й на Рівненщині. Вони поїхали від нас з дуже хорошими враженнями про наш поліський край та його гостинних і щирих людей, про те, як ми працюємо і живемо.

Враховуючи політичну ситуацію в державі та нагальні потреби інноваційного розвит­ку української профтехосвіти, всеукраїнські конкурси фахової майстерності конче потрібні. Такі заходи об’єднують і країну, і людей із різних регіонів, створюють сприятливі умови для професійного спілкування і суспільного діалогу. У числі призерів Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів професійно-технічних навчальних закладів за професією “Кухар” - представники Львова, Дніпропетровщини, Харківщини, Кіровограду та Києва. Загалом, маститі з них - це посланці зі Львова та Києва, традиційно завойовує призові місця Дніпродзержинськ. Натомість, Харків та Кіровоград досить несподівано потрапили в призери. На жаль, серед них не було Одеси і Чернігова, де також сильні профтехзаклади нашого профілю. Між іншим, із 23 учасників конкурсу 17 були хлопці. Це говорить про те, що серед представників, здавалось би, “жіночої” професії традиційно сильніші хлопці.

Серед членів журі та запрошених були роботодавці. Вони були приємно вражені рівнем створеної в училищі навчальної бази. Навчившись працювати на сучасному обладнанні та опанувавши основи ресторанного обслуговування клієнтів, наші учні - кухарі й офіціанти - протягом чотирьох днів професійно обслуговували 60 учасників і гостей конкурсу. З таким практичним досвідом, прискіпливо оціненим майстрами ресторанного сервісу, можна приступати до роботи без стажування на кухні або в залі будь-якого ресторану. Між іншим, відразу ж після завершення конкурсу його переможець Емірсін Мурахас відбув на літню практику в оздоровчий табір “Корчагінець”. На жаль, цьогоріч ми не поїхали на південь - Судак у Криму відпав через його анексією Росією, а на Арабатську Стрілку в Херсонській області ми не ризикнули поїхати. Затока на Одещині запросила нас приїхати, але із запізненням. Тож ми розподілили своїх учнів на практику по хороших оздоровчих таборах нашої області.

“Наші випускники – це потенційні шеф-повари і завідувачі виробництвом ресторанів та кафе”

- З яким настроєм входите в новий навчальний рік?

- 4 липня відбудеться перше засідання комісії по зарахуванню учнів на навчання. Ми побачимо і динаміку порівняно з минулим роком, і якісну картину набору. Цьогоріч розраховуємо на кращі показники, адже будемо готувати фахівців не тільки четвертого розряду, а й п’ятого. В новому навчальному році отримають дипломи перші випускники найвищого в системі профтехосвіти п’ятого розряду. Це ті учні, що пройдуть сито конкурсного відбору і попадуть на наступний щабель підготовки робітників високої кваліфікації. Звичайно, вони будуть краще підготовлені, ніж наші попередні випускники, і користуватимуться більшим попитом у роботодавців: адже це - потенційні шеф-повари та завідувачі виробництвом ресторанів та кафе.

З року в рік підвищується методичний рівень забезпечення навчального процесу. Крім того, що ми створили інноваційну навчальну базу для якісного навчання наших учнів, в цьому році на базі училища відкрито навчальний центр з перепідготовки та підвищення кваліфікації педагогічних працівників з професії “Кухар”. Вже в жовтні цього року плануємо набрати перші групи майстрів виробничого навчання і викладачів із профтехзакладів нашої області для підвищення їхньої кваліфікації.

Спілкувався

19.06.2014Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2014p. 
На головну сторінку