Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №663 від 03.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нововведення

Як сплачуватимуть податки призвані на військову службу

На допомогу нашим мобілізованим громадянам законодавці підготували ряд позитивних нововведень. Так, з 8 червня поточного року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації” від 20.05.2014 р. № 1275-VII.

Відповідно до даного законодавчого акта, на особливий період не обкладаються податком на доходи фізичних осіб компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації. Крім того, на такі суми не нараховується і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Не обкладається податком на доходи фізичних осіб також вартість допомоги (причому у будь-якій формі), отриманої власне мобілізованою особою або членом її сім’ї.

Якщо ж мобілізована особа є суб’єктом господарювання – підприємцем або іншою самозайнятою особою, то, відповідно до змін, усі мобілізовані на особливий період самозайняті особи на весь строк своєї військової служби звільнені від обов’язків нарахування і сплати таких податків: єдиноподатники – відповідно, єдиного податку, решта самозайнятих осіб – податку на доходи фізичних осіб та, відповідно, такі особи звільняються від подання звітності за такими податками.

Що стосується єдиного соціального внеску, то фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих працівників, на весь строк служби за мобілізацією протягом особ­ливого періоду звільняються від обов’язків нарахування, сплати та подання звітності з цього внеску.

Якщо мобілізований підприємець використовує працю найманих працівників, то на час своєї служби він має право уповноважити іншу особу виплачувати таким працівникам зар­плату, але тоді така уповноважена особа зобов’язана за нього утримувати з таких виплат ПДФО, нараховувати ЄСВ (але при цьому не сплачувати такі суми), вести облік та зберігати документи, подавати звітність і допускати перевіряючих, видавати працівникам довідки про доходи.

Сплатити утримані із працівників суми ПДФО та нараховані і утримані суми ЄСВ за весь час своєї служби підприємець зможе особисто, здійснивши їх розстрочення на 180 календарних днів, починаючи з дати демобілізації.

Звертаємо увагу, що всі ці звільнення не автоматичні. Щоб їх отримати, самозайнята особа повинна подати за місцем податкової реєстрації заяву та копію військового квитка чи іншого документа, де є дані про призов такої особи і строк військової служби.

При цьому термін на подання такої заяви – 10 днів після демобілізації (або після подальшого лікування чи реабілітації, якщо такі мали місце).

03.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2014p. 
На головну сторінку