Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №666 від 24.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#"Благодійні" внески

Виявлено низку порушень у сфері охорони здоров’я

Органами прокуратури Рівненщини проводяться перевірки додержання вимог Основ законодавства України про охорону здоров’я у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та лікувальних закладів.

Результати цих перевірок вже засвідчили про численні порушення у цій сфері. Зокрема, у зв’язку з неналежним фінансуванням бездіють більшість регіональних програм, через що рівень забезпечення і доступу громадян до медичних послуг не поліпшився, непоодинокими є факти примусової сплати громадянами коштів у медичних закладах під виглядом благодійної допомоги. Про це повідомив начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Олексій Бурма.

Він навів приклад, коли пацієнти Здолбунівської центральної районної лікарні сплачували благодійні внес­ки на рахунок закладу у фіксованих розмірах, що свідчить про порушення принципу добровільності такої оплати. Так, за проходження ультразвукового обстеження та проведення біохімічного аналізу крові люди платили кошти у сумі 30 та 15 грн. відповідно. Загалом за такі послуги лікувальна установа у період 2013-2014 років отримала майже 200 тис. грн.

Млинівський міжрайонний прокурор з’ясував, що так звані “благодійні внески” незаконно вимагали у людей під виглядом оплати за надання медичної допомоги працівники Демидівської центральної районної лікарні. В період з січня по травень 2014 року на рахунок цієї лікарні від громадян надійшло кош­тів у сумі близько 24 тис. грн.

За фактами порушення посадовими особами цих лікарень прав громадян на безоплатну медичну допомогу (ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 КК України) органи прокуратури області розпочали досудове розслідування, яке доручено проводити органам внутрішніх справ.

Всього ж за результатами проведених перевірок у галузі охорони здоров’я прокурорами розпочато 4 кримінальні провадження, з яких 1 скеровано до суду, за результатами розгляду 19 документів реагування до відповідальності вже притягнуто 8 посадових осіб органів державного контролю.

- Законом України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” визначено, що благодійна діяльність здійснюється на засадах добровільності. А це означає, що при передачі грошових коштів чи будь-якого майна фізичною чи юридичною особою на користь набувача благодійної допомоги не може застосовуватися примус. Зворотне суперечить вимогам чинного законодавства та засадам благодійності, - роз’яснює начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Олексій БУРМА.

Він додав, що у випадку вимагання посадовими особами закладів охорони здоров’я у людей сплати внеску під виглядом “благодійного”, слід повідом­ляти про такі факти правоохоронні органи, у тому числі прокуратуру, а також звертатися із відповідними зверненнями, які будуть розглядатись та вирішуватись по суті.

24.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.07.2014p. 
На головну сторінку