Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №666 від 24.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Небезпечна хвороба

Наркоманія – проблема сучасного суспільства

Наркоманія – проблема сучасного суспільства

Наркоманія перетворилась в одну із найсерйозніших проблем сучасного суспільства. Вона знищила творчі сили мільйонів молодих людей. Це чудовисько схильне вбити людину як фізично, так і психічно. Наркоманія така ж небезпечна, як невиліковні хвороби. Такі хвороби можуть убити людину, а наркотик не тільки знищує наркомана, але й приносить біль і страждання близьким.

Насолода, яку дають наркотики, дуже скороминуща. Задоволення швидко переходить в залежність. Пристрасть до наркотиків призводить до обману, крадіжок, непереборного бажання наступної дози. Для задоволення цього бажання наркоман готовий піти на антигромадські й антидержавні дії.

За аналітичними даними УМВС України у Рівненській області за 5 місяців 2014 року виявлено 1303 споживачів наркотичних речовин, з них – 769 особам встановлено діаг­ноз наркоманія.

Пристрасть до наркотиків найбільш поширена у підлітків і молодих людей віком від 15 до 25 років. В окремих випадках на гачок наркотиків потрапляють навіть дев’ятилітні діти.

Найстрашнішим залишається те, що жертвами наркоманії іноді стають люди, яким з певним умислом наркотики дають без їх відома. В деяких випадках молодих людей перетворюють у наркоманів, щоб ті брали участь у злочинній діяльності. Спеціалісти передбачають, що в близькому майбутньому не залишиться ні одного школяра, який хоча б один раз не спробував наркотик.

Не дивлячись на те, що психіатри і психологи застосовують різні методи лікування, від цієї згубної звички назавжди звільняються лише 10-12% наркоманів. Решта знову починають приймати наркотики.

Тому вкрай необхідно інформувати дітей і підлітків про небезпеку наркотиків.

Наркотики - це психоактивні речовини, які здійснюють специфічний вплив на нервову систему та організм у цілому, викликають стан зміни свідомості, а при тривалому використанні здатні викликати залежність, що призводить до вживання наркотичних речовин у шкідливих для здоров’я дозах.

Процес залучення окремої особистості або соціальної групи до немедичного вживання наркотиків називається наркотизацією, поведінка, пов’язана із вживанням наркотиків, – адиктивною, а хвороба, викликана наркотичною залежністю, – наркоманією.

Запобігти процесу наркотизації можуть систематичні заходи соціальної профілактики, спрямовані як на осіб, які ще не спробували наркотичних речовин, так і на тих, хто експериментує з наркотиками або вживає їх періодично.

Значну роль у формуванні адиктивної поведінки відіграють чинники мікросередовища, такі як негативний приклад батьків, родичів і друзів, асоціальна спрямованість сім’ї, невирішеність сімейних проб­лем і конфліктів у сім’ях, бездоглядність дитини, а також стійкий конфлікт із мікросередовищем.

Наркотики можна розділити на п’ять груп: конопля індійська (гашиш, марихуана), морфій і героїн, снодійне, амфетамін, алкоголь і тютюн.

24.07.2014



Рівне-Ракурс №10 від 24.07.2014p. 
На головну сторінку