Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №251 від 02.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради лікаря

Як »вижити» в спеку?

Як »вижити» в спеку?

“Якщо не можемо змінити, то маємо прийняти” – говорить народна мудрість. Щоб спека не здавалася такою нестерпною, варто дотримуватися слушних порад фахівців.

По-перше, не навантажуйте свій організм надмірною фізичною роботою або працюйте у затінку. Виконання більш активних заходів плануйте на ранок або вечір.

Менше вживайте рідини і потроху. Це здається трохи дивним, але організму, насправді, буде легше. Адже якщо він постійно буде вимушений “перекачувати” безмежну кількість вживаної води, його резерви вичерпаються. Надлишок рідини (більше 2-х літрів на день) призводить до перевантаження серцево-судинної системи, підвищеного потовиділення.

Ліпше за все вгамовує спрагу зелений чай. Його можна приготувати, заваривши чай з додаванням сушених трав (м’яти, липи, чебрецю), свіжих ягід. Дайте йому настоятися і покладіть пів чайної ложки меду (але не цукру).

Якщо у спеку їсти зовсім не хочеться, не змушуйте себе. Краще випийте стакан соку, бажано свіжовичавленого. Їжу необхідно підсолювати, оскільки багато солі втрачається з потом. Адже сіль затримує рідину в організмі, що допомагає пережити спеку.

Також обмежте себе у вживанні жирних страв та солодких виробів. Білкова їжа (молочні продукти, риба, нежирне м’ясо, яйця) повинні бути присутні в раціоні постійно.

Приймайте гарячий або теплий душ. Адже шкіра потребує очищення від зайвого жировиділення.

Не пірнайте розігрітими відразу в прохолодну воду. Спочатку потрібно перепочити в затінку, а вже потім поступово заходити у воду. Людям з серцево-судинними захворюваннями не рекомендується купатися, якщо різниця температур повітря і води складає 10 градусів і більше. Адже для судин шкідливий різкий перепад температур, і вони не встигають адаптуватися. Холодна вода викликає їх додатковий спазм, що може спровокувати приступ стенокардії та навіть інфаркт. Безпечніше плавати поблизу берега, щоб, у випадку небажаної ситуації, вам відразу змогли надати допомогу.

02.08.2006Віктор МЕЖОВ, лікар-методист обласного центру здоров’я



Рівне-Ракурс №10 від 02.08.2006p. 
На головну сторінку