Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №667 від 31.07.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Хвороби серця

До чого призводить знижений тиск

До чого призводить знижений тиск

Зараз дуже багато говориться про захворювання серцево-судинної системи і небезпеки гіпертонії (підвищеного тиску). Про проблеми зниженого артеріального тиску (гіпотонії) говориться в рази менше. На жаль, дехто й досі впевнений, що захворювання не є небезпечним для здоров’я, а тому не потребує лікування. Однак кардіологи попереджають, що знижений тиск так само небезпечний для нашого організму, як і гіпертонія.

Ознаки гіпотонії

Мало хто в звичайному житті постійно вимірює собі артеріальний тиск. І багато людей навіть не знають, який він у них. Але якщо ви відчуваєте швидку стомлюваність, вранці насилу встаєте з ліжка, хоча спали всю ніч, якщо помічали за собою напади головного болю або запаморочення при зміні погоди або після рясного застілля, а тривалі фізичні навантаження викликають у вас сильне серцебиття і задишку - вам необхідно як мінімум почати вимірювати свій артеріальний тиск. Найчастіше люди з гіпертонією не відчувають ніяких побічних ефектів, а втому або сонливість списують на перенапруження на роботі. Однак, якщо хвороба буде розвиватися, ви можете помітити погіршення пам’яті, постійний занепад настрою, труднощі з концентрацією уваги, поганий настрій. У цьому випадку консультація кардіолога необхідна.

Чим небезпечна гіпотонія?

При зниженому тиску кров погано постачає всі внутрішні органи киснем і всіма поживними речовинами. У першу чергу страждає головний мозок. Саме при гіпотонії часто бувають запаморочення, швидка стомлюваність, дзвін у вухах, слабкість. Однак найнебезпечніше те, що з роками це може привести до ішемічного інсульту. Це гостре порушення мозкового кровообігу з ушкодженням тканини мозку і порушенням його функцій внаслідок ускладнення або припинення надходження крові до того чи іншого відділу мозку. Відбувається такий інсульт під час різкого зниження тиску. Поганий кровообіг позначається і на роботі серця. Людям з гіпотонією в майбутньому може загрожувати ішемічна форма інфаркту міокарда (через нестачу кровопостачання відмирають деякі ділянки м’язи серця) або кардіогенний шок (крайній ступінь гострої серцевої недостатності в лівому шлуночку серця). Крім того, з роками гіпотонія часто переходить в гіпертонію. Відбувається це через перебудови судин з віком. При цьому такі пацієнти набагато гірше переносять підвищений тиск, і навіть невеликий стрибок призводить до головних болів. Крім того, підвищується і ризик серцевого удару.

Зміна судин викликає також порушення периферичного кровопостачання. Через що починається порушення чутливості ніг і рук. Люди з гіпотонією частіше за інших страждають старечим недоумством, яке виникає через постійні стрибки артеріального тиску. Небезпека ця підстерігає навіть інтелектуально розвинених людей. Крім цього, гіпотонія може погіршити перебіг багатьох хронічних хвороб: очного нерва, щитовидної залози, надниркових залоз (хвороба Адиссона або “бронзова хвороба”), центральної нервової системи, органів дихання, виразки 12-палої кишки, гепатиту, цирозу печінки та анемії. (продовження в наступному номері)

31.07.2014Галина Кашпер, лікар-методист ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 31.07.2014p. 
На головну сторінку