Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №668 від 07.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Історичне полотно

“АТО 16-го сторіччя” намалюють за два тижні

“АТО 16-го сторіччя” намалюють за два тижні

Відомо, що художники-баталісти працюють над великими історичними полотнами роками. Художник Юрій Нікітін виявив сміливість не меншу за українських вояків, які будуть зображені на його історичному полотні, присвяченому 500-річчю перемоги Князя Костянтина Острозького над військами Великого князівства Московського. Митець вирішив намалювати картину розміром півтора на два з половиною метри усього за два тижні та ще й під пильним наглядом відеокамер у галереї сучасного мистецтва "Євроарт". Акція стартувала 31 липня і до 15 серпня картина має бути намальована.

Художник Юрій Нікітін розповів, що пропозиція намалювати історичне полотно надійшла, коли він працював в Острозькій академії над рядом картин для учбового закладу.

- Раніше в мене не було досвіду створення картин у стилі батального живопису, тому дуже цікаво спробувати це, - розповідає Юрій Нікітін. – Звісно, доводилося швидко створювати полотна, коли були стислі строки виконання. У 80-ті роки мав досвід роботи в кіно, де потрібно було працювати дуже швидко і у великих об’ємах. Те, що в залі буде встановлена веб-камера, мені заважати не буде, частіше роботі заважають люди. На картині хочу передати мальовничу епоху бароко в стилістиці нашого часу з його бурхливим рухом, освітленням, з присутністю міфологічних персонажів. Батальні полотна того часу - це перш за все рух. Рух пішого війська, кінноти. Обличчя, представлені на полотні, будуть відтворені з моєї уяви про людей того часу. Використовувати портрети знайомих та друзів, як це часом роблять інші художники-баталісти, не буду.

Депутати Рівненської обласної ради виступили з ініціативою на загальнодержавному рівні відзначити 500-річчя перемоги під Оршею, тому на черговій сесії Рівненської обласної ради планується затвердити звернення до президента України Петра Порошенка.

До цієї дати в Рівному, Острозі, Дубно з 6 по 8 вересня відбудеться ряд заходів у рамках Східно-Європейського форуму “500-річчя перемоги під Оршею”. Так, 7 вересня заплановано благодійний концерт, під час якого відбудеться збір коштів на допомогу українській армії, а якщо до того часу бойові дії АТО будуть припинені, ці гроші підуть на лікування та реабілітацію постраждалих.

- Фестиваль розпочнеться 6 вересня в Острозі, повідомляє куратор проекту Микола Бендюк. - До нас прибудуть посли трьох країн - Литви, Білорусі та Польщі. В “Острозькій академії” відбудеться “Урочиста академія”, під час якої кожний із них висловить власну думку стосовно історичних подій битви під Оршею і про сучасну політичну ситуацію в Україні та світі. Будуть обговорені шляхи України до євроінтеграції в контексті співпраці з цими країнами. Картина, яку напише Юрій Нікітін, буде презентована гостям в Острозькому замку. З метою проведення історичних та політичних паралелей відбудеться політичний круглий стіл.

- Під час форуму в Дубенському замку проходитиме історична реконструкція, в якій буде відтворено події початку 16-го століття, – розповідає директор форуму Анастасія Гайдукевич. - Крім того, буде ціла низка заходів, які відбудуться в Рівному. Серед них – круглий стіл з військовими експертами, на якому будуть розглядатися питання військової доктрини української армії та певних її змін.

Організатори презентації стверджують, що на даний час існує не так вже й багато історичних дат, які пам’ятають українці. Проведення таких заходів нагадає всім про те, що в старі часи перемоги давалися завдяки незламному духу та кмітливості керівників, що якраз і є дуже актуальним у наш час…

07.08.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2014p. 
На головну сторінку