Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №669 від 14.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Момент істини

РЗВА: націоналістична атака на російський капітал на Кіпрі

РЗВА: націоналістична атака на російський капітал на Кіпрі

в дзеркалі українського і міжнародного права та інвестиційної привабливості нашої країни

Конфлікт на Рівненському заводі високовольтної апаратури розпочався з наміру його керівництва звільнити близько 500 чоловік - понад половину працівників підприємства. В умовах згортання економічних зв’язків із Росією та втрати ринків збуту на Сході країни, охопленому жорстокими боями між українськими силовиками та бандформуваннями терористів, підприємство тривалий час не мало замовлень, внаслідок чого заводчанам зменшили оплату праці, перевели на чотириденний робочий тиждень, а тепер дійшло й до скорочення. Звісно, це викликало спротив працівників підприємства, яких підтримали місцеві активісти УНА-УНСО, “Правого сектора”, “Самооборони Майдану”, “Жіночої сотні” та партії “Воля”. Представники цих організацій прийшли також на зустріч в.о. генерального директора ТОВ “Високовольтний союз - РЗВА” Володимира ПРОЦЮКА (на фото) із журналістами та почали його звинувачувати в доведенні підприємства до банкрутства.

“Я завжди робив усе,

щоб завод приносив прибуток”

Емоційній атаці опонентів Володимир Процюк упевнено протиставив аргументований захист своєї позиції:

- З початку року завод зазнав збитків на суму 62 мільйони гривень, - зазначив він. - Тому необхідно провести оптимізацію і витрат, і персоналу. За розрахунками, потрібно скоротити близько 500 працівників. Є два способи оптимізувати кількість персоналу: коли людина пише заяву про звільнення за згодою сторін та отримує двомісячний оклад, або працівник підпадає під скорочення й отримує меншу ставку, відповідно, й меншу заробітну плату. Ці два шляхи є абсолютно законними.

Звинувачення на свою адресу з боку громадських активістів, які минулого четверга влаштували на РЗВА акцію протесту, внаслідок чого Володимир Процюк змушений був написати заяву на звільнення, він прокоментував так:

- Обличчя цих людей мені доб­ре знайомі. У лютому вони вже приходили на завод під гаслами “Правого сектора”. Тоді злочинна влада Януковича намагалась безпідставно стягнути з нас 23 мільйони гривень податків. Ми звернулись до суду, і, оскільки чесні судді в Україні ще залишились, виграли цю справу. А “Правий сектор” тоді вимагав від нас сплатити ці гроші, не чекаючи рішень судів. Сьогодні приходять ті ж люди - тільки вже під гаслами УНА-УНСО, партії “Воля”. Вважаю, що такі їхні дії - це нова форма рекету. Кількома днями раніше ці люди звертались до нас, аби ми допомогли армії. Я відповів, що армії ми допомагаємо, але через військкомат, а не через невідомі структури. Мені сказали, що я про це пошкодую… Хочу заявити, що РЗВА не є російським підприємством, хоча значна частка продукції експортувалась до Росії. Я завжди стояв на стороні колективу і робив усе, щоб завод приносив прибуток.

Володимир Процюк також акцентував на тому, що скорочення працівників відбувається через напружену ситуацію в країні. Мовляв, з початку року підприємство втратило ринки збуту. “Стосунки України з Росією практично розірвані, - зазначив він. - Втрачений ринок на Донбасі. Для того, щоб зберегти підприємство, треба оптимізувати його роботу. А тому ми хочемо звільнити не більше 500 осіб”. Натомість активісти та представники УНСО звинуватили Процюка в лобіюванні інтересів російських інвесторів та знищенні заводу. Володимир Процюк усі ці звинувачення відкинув як безпідставні та повідомив про крадіжку під час акції у власному кабінеті особистих речей - барсетки з документами: паспортом, закордонним паспортом, військовим квитком та грошима, про що він уже заявив у міліцію.

“Засновником РЗВА є кіпрська компанія “Малінко лімітед”

Володимир Процюк також пояснив, що одним із чинників ускладнення фінансово-економічного стану підприємства є проблема розрахунків за поставлену заводом продукцію. Росія, яка є основним її покупцем, з грудня минулого року не розраховується за придбаний товар. У відповідь завод звернувся в суд із 6-7 позовами до компанії, яка придбала його продукцію. “Ми не маємо іншого способу боротися, - зазначив Володимир Процюк. - Зараз намагаємося знайти інші ринки збуту, але на сьогоднішній день їх немає”.

Проте шукати ринки збуту підприємству буде важко, адже конструкторську документацію Рівненський завод високовольтної апаратури” ще п’ять років тому продав Нижньотуринському електроапаратному заводу (Росія), з яким РЗВА входить до міжнародного електротехнічного концерну “Високовольтний союз”. Зі слів Володимира Процюка, Нижньотуринському електроапаратному заводу було надано право на виробництво продукції, у зв’язку з чим і було передано необхідну конструкторську документацію. “За це, - зазначив він, - наш завод отримав кошти. Це - платне право, не виняткове. І це - світові стандарти розвитку”.

Але його опоненти даний аргумент, як і інші, проігнорували. Наразі, як повідомив Олександр Пантюхов, уже написані відповідні звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів, голови СБУ, міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора. Адже передача конструкторської документації стратегічно важливого підприємства іноземній державі, на думку пана Пантюхова, є зрадою національних інтересів. Олександр додав, що в такій ситуації необхідна націоналізація підприємства. Цікаво, як це вдасться зробити в правовому полі - українському і міжнародному, якщо заснов­ником РЗВА, згідно з даними Єдиного державного реєстру, є кіпрська компанія “Малінко лімітед”?!

“Процес націоналізації РЗВА наразі не має законодавчого підг'рунтя”

Голова Рівненської облдерж­адміністрації Сергій РИБАЧОК у прямому ефірі Радіо “Трек” повідомив, що процес націоналізації РЗВА наразі немає законодавчого підґрунтя. До того ж, подібні гучні вимоги, на переконання пана Рибачка, - ніщо інше як неоголошена передвиборча “кампанія” окремих політичних сил.

- Задоволення вимоги так званої націоналізації заводу має дві сторони медалі, - зазначив керманич області. - Маємо анексований Крим із значною кількістю національних підприємств, і цілком логічною здається вимога націоналізації російського підприємства тут, на Рівненщині. Разом з тим така націоналізація може стати негативним сигналом для інвесторів: власність іноземного інвестора на території Рівненщини - не захищена.

До того ж, додав Сергій Рибачок, для реалізації подібної вимоги мусить бути порядок та законодавча база - наразі таких нема. Він також застеріг, що подібні скандальні ситуації можуть використовувати у своїх цілях окремі політичні сили, що вже розпочали передвиборчу кампанію. “Зараз у всьому, що відбувається, слід вбачати передвиборчу кампанію, - заявив очільник краю. - Попри те, що вибори ще не оголошенні, практично вони вже почалися”.

P.S. 11 серпня, під час прес-конференції, голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, повідомив, що в найближчі дні в нього запланований візит на РЗВА, де зараз, на його думку, доволі складна ситуація.

До теми

Ризики націоналізації активів

російських підприємств в Україні

Після заяви С. Аксьонова про можливість націоналізації активів українських державних підприємств у Криму в ЗМІ з’явилися повідомлення про можливі відповідні кроки з націоналізації російських інвестицій і навіть списки потенційних об’єктів. У зв’язку з цим Українська юридична компанія VB PARTNERS нагадує про те, що в Україні немає спеціального законодавства щодо підстав та порядку націоналізації.

При цьому, згідно ст. 41 Конституції України, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості.

Спеціальне законодавство встановлює обов’язок держави відшкодувати збитки у разі відчуження об’єктів права власності у фізичних та юридичних осіб в умовах воєнного та надзвичайного стану (ст. 39 Закону № 1550- III та ст. 23 Закону № 1647 - III).

При цьому іноземні інвестиції не підлягають націоналізації, а органи державної влади не мають права реквізувати іноземні інвестиції, крім випадків здійснення рятувальних заходів у разі стихійного лиха, аварій, епідемій, епізоотій. Зазначена реквізиція може бути здійснена лише на підставі рішення органів, уповноважених на це Кабінетом Міністрів України, і в порядку, встановленому законом (ст. 397 ГК України).

Конституційні обмеження та міжнародні зобов’язання України виключають можливість постановки питання про націоналізацію як “крок у відповідь”.

У разі несприятливого розвитку подій, іноземні інвестори можуть звертатися в:

.судові інстанції України, а в разі порушення права на справедливий та неупереджений розгляд - в Європейський суд з прав людини;

. Арбітражний суд ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) на підставі Угоди між КМ України та Урядом РФ “Про заохочення та взаємний захист інвестицій” від 27.11.1998 р.;

.ICSID на підставі Вашингтонської Конвенції 1965 р. про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами.

Довідка “РР”

Українська юридична компанія VB PARTNERS була заснована в 2005 році. За період свого існування компанія завоювала репутацію команди висококласних фахівців у різних областях права. VB PARTNERS надає юридичну підтримку та послуги у сфері бізнес-консалтингу національним підприємствам та іноземним інвесторам. Ключовим напрямком діяльності є юридичний супровід російського бізнесу в Україні.

14.08.2014Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. 
На головну сторінку