Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №669 від 14.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

“Етномандри” дісталися Рівного

“Етномандри” дісталися Рівного

6 серпня в клубному кафе “Євро-Арт” відкрилася виставка картин “Етномандри” живопису на склі Наталії Курій-Максимів. Роботи художниці зберігаються у колекціях України, Європи та Америки. Авторка виставки розповіла, що на її творчість вплинула місцевість, де вона народилася - мальовниче місто Самбір, яке розмістилося на лівому березі Дністра. Саме тут з дитинства усе було пронизане народним етносом: співами, повір’ями, байками, картинами.

Малюнок на склі має давні традиції, які бере з 18-19 сторіччя народного іконопису. Художницю часто надихає творчість українських майстрів наївного мистецтва таких, як Марія Приймаченко, Ганна Собачко-Шостак, Катерина Білокур. Серед сюжетів, представлених на виставці, - будні й свята простого люду, які художниця подає легко, з душевним теплом та елементами гумору. Поміж улюблених серій - ілюстрування народних українських пісень, сакральні мотиви та знаки зодіаку. У трьох залах клубного кафе “Євро-Арт” експонуються 28 картин, намальовані протягом 2012-14 років, серед яких: “Знаки зодіаку”, “Мандруючі янголи”, “Музики”, “В передчутті свята”, “Свята Трійця” та інші.

- Загалом сюжети картин приходять до мене з життя, – розповідає авторка виставки Наталія Курій-Максимів. - Стилізую свої роботи, виходячи з національних традицій українців - їхнього побуту, фольклору. Я - представник одного з українських етносів – бойків. З малечку росла в середовищі народних традицій - слухала розповіді бабусі, тому цей етнос - всередині мене. Легенди, колядки, різдвяні обряди - усе це бачила і чула з дитинства, і ці сюжети виникають на картинах.

Стосовно серії “Знаки зодіаку” - робила спостереження за своїми друзями, знайомими, щоб підкреслити риси того чи іншого знаку. А вже самі зображення придумую з голови. “Знаки зодіаку” випустила у вигляді листівок. Окрім того, до мене звертаються дитячі видавництва, щоб робити ілюстрації до книг. Загалом полюбляю мандрувати разом із власними виставками. Цікаво досліджувати реакцію різних регіонів України на мої картини, а заодно знайомитися з новими місцями не з картинок, а наживо.

Загалом, окрім Рівного, “Етномандри” побачили глядачі з Києва, Львова, Івано-Франківська, Житомира, Одеси, Запоріжжя та Дніпропетровська. До речі, чимало моїх прихильників мешкає в Донецьку, де в серпні мала б відбутися моя виставка, але через відомі причини цього не станеться.

Робота над картинами інколи триває два-три дні, а іноді й місяць – усе залежить від задуму. Іноді розмірковую над картиною місяць-два, виношу сюжет, а часом, буває, картина народжується досить швидко і спонтанно. Сама робота розділена на етапи - спочатку роблю ескізи на папері, а згодом переношу їх на скло. Спершу на склі малюється графічне зображення тушшю, а вже після цього спеціальними фарбами наноситься колір. Звісно, що малюнок картин наноситься у перевернутому зображенні – ніби відображення на склі, адже картинка знаходиться з внутрішньої сторони скла.

В мене є задум – хочу зробити серію робіт “Янголи для кожного українського міста” - це будуть янголи-охоронці. Серію виношу давно, але не знаю, чи робити янголів серйозними і задумливими, чи веселими. В першу чергу, це будуть найбільші обласні міста України, до них додадуться якісь особливі міста - осередки культури або історичних подій. Спершу хочу намалювати янголів для міст, які знаходяться на Сході і в першу чергу потребують небесного захисту. 17 серпня планую провести майстер-клас у “Євро-арті”, на якому розкрию секрети техніки малюнка на склі.

Для всіх охочих помилуватися картинами на склі виставка “Етномандри” триватиме в клубному кафе “Євро-Арт” до 31 серпня.

14.08.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2014p. 
На головну сторінку