Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №670 від 21.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради фахівця

Хвороби, що загострюються в спеку

Для людей, які страждають хронічними хворобами, літо - найнебезпечніша пора, оскільки на сонці багато захворювань загострюються.

Ангіна і застуда

Ці хвороби давно стали супутниками літнього відпочинку всупереч поширеній думці про їхній осінній “характер”. Основними причинами появи нежиті та кашлю у спеку стають перепади температури більше, ніж на 10 градусів через кондиціонери, вживання холодних напоїв, морозива у спеку. Будь-яке переохолодження організму - удар по імунітету і можливість для мікроорганізмів проявити себе. Звідси - літні застуди, тонзиліти, фарингіти та ларингіти. Білий наліт на горлі вказує на ангіну, і з нею потрібно обов’язково йти до лікаря. Лікування ангіни, навіть літньої, - не менше 10 днів! Не приймайте самостійно атибіотики.

Тепловий удар

Теплові удари виникають через різкі зміни тиску в судинах головного мозку. При високій температурі тіло починає пітніти більше, остуджуючи себе. Якщо ви випили недостатньо води або занадто багато часу провели на сонці, то система охолодження внесе збої в організм, зневоднить його.. Кров згущується, порушується рівновага солей, судини розширюються, і тиск падає нижче норми. Це призводить до сонячного удару. Людині різко стає зле, вона відчуває запаморочення, нудоту, раптову слабкість, може навіть знепритомніти.

При тепловому ударі важливо швидко надати допомогу. Головне - остудити жар, яким палає тіло. Людину треба швидко перенести в тінь, укласти, підняти ноги (щоб кров протекла до головного мозку ) і змусити глибоко дихати. Після цього протерти її тіло алкоголем - це збільшить випаровування і охолодить розпалене тіло .

Найчастіше тепловий удар трапляється у дітей, літніх людей та осіб з нестійкою вегетативною нервовою системою. У них система терморегуляції визначально працює не дуже добре, тому їм особливо слід побоюватися перегріву.

Але й здорову людину може звалити тепловий удар. Наприклад, якщо заснути на пляжі. Температура тіла почне підніматися, і, якщо ніхто не втрутиться і не відтягне нещасного в тінь, все закінчиться плачевно. При 40-42 градусах почнуть згортатися білки крові та тканин, процес стає незворотним, і врятувати людину буде складно.

Як поводитися у спеку

Навіть якщо у вас немає хронічних хвороб, в спеку потрібно дотримуватися заходів безпеки.

Ніяких фізичних навантажень. Не сидіть під відкритим сонцем з 11 до 16 години. Якщо це неминуче, накрийте голову. Чим завгодно - капелюхом, бейсболкою, парасолькою.

Носіть вільний одяг з натуральних тканин - льона, бавовни. Вони пропускають повітря і забезпечують охолодження тіла.

Зніміть годинник і ланцюжки, жінкам краще зібрати волосся, ополіскуйте руки прохолодною водою якомога частіше.

Замість холодного душу прийміть контрастний: спочатку теплий, потім гарячий, потім прохолодний. Так відчуття свіжості збережеться довше .

Як правильно пити воду в спеку

Потроху, два-три ковтки, але часто - раз в 15 хвилин. Не поглинайте воду літрами - це безглуздо. Організму потрібно певну кількість води, решту він виведе через піт. Так що чим більше втратите потрібних речовин, тим сильніше буде спрага. Відмовтеся від крижаних напоїв - вони не втамовують спрагу. Холодна рідина довше залишається в шлунку, і надходження необхідних мінеральних речовин, недолік яких і викликає спрагу, відкладається. Пийте прохолодну воду. Для відновлення солей середовища хороша проста мінералка - вона багата мікроелементами. А от звичайна або солодка газована вода може викликати набряки рук, ніг, обличчя .

Дотримуйтесь цих рекомендацій, і спеку ви переживете спокійно. А про літо залишаться тільки приємні спогади.

21.08.2014Лікар –методист ОЦЗ Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 21.08.2014p. 
На головну сторінку