Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тиждень мистецтва

Благодійний марафон “Мистецтво заради життя”

Благодійний марафон “Мистецтво заради життя”

Впродовж тижня з 25 по 31 серпня на майдані Незалежності відбувся благодійний марафон “Мистецтво заради життя”, завершення якого припало на день міста Рівне. Ініціатором марафону виступив депутат Рівненської облради та композитор Сашко Невже. До справи також долучилися депутат міськради Олександр Нестерук та ведучий марафону Микола Орешко.

За час марафону рівняни стали свідками виступів кращих виконавців області в різних жанрах. Тут були і співаки, і танцюристи і любителі поезії. Зібрані митцями кошти надійдуть на підтримку батальйону “Горинь”, бійці якого беруть участь в АТО на сході України. Окрім того, для рівненського військового шпиталю організатори планують придбати апарат для очистки ран та крові.

За попередніми даними зібрано більше 33 тисяч гривень, але це ще не остаточна сума, адже кошти і досі надходять на благодійний рахунок. Головною умовою для учасників марафону було виконання пісні українською мовою.

- Я, як один із співорганізаторів проекту, взяв на себе відповідальність за звук, освітлення, техніку, сцену наповнення програми, – розповідає Микола Орешко. – Натомість, Олександр Нестерук займався збором коштів. Під час марафону він знайшов необхідні кошти у розмірі 10 тисяч гривень на “пакет медикаментів”, який зараз конче необхідний військовому шпиталю.

На пропозицію безкоштовних виступів відгукнулося багато артистів та музикантів. Дзвінки охочих вийти на сцену лунали протягом усього марафону. На сцені побували виконавці з Нетішина, Сарн, Костополя, Ковеля, Новоград-Волинська, Луцька, Львова і, звісно, Рівного. У програмі виступів крім співу була хореографія, поезія, лірництво. Кожний концерт, який розпочинався о 17.00, а завершувався о 22.00 годині, закінчувався виконанням Гімну України.

Апарат для очищення ран і крові ми будемо купувати через Фонд “Скарбниці надії”. Цей апарат коштує близько 26 тисяч гривень. Зараз у військовому госпіталі біля двох сотень поранених бійців, яким він конче необхідний. Дякуємо всім, хто підтримав цю благодійну акцію.

Один з учасників марафону музикант-фолькльорист, лірник Андрій Ляшук:

- Я виконував дві лірницькі пісні, так звані “канти”. Кант “Георгію змієборцю”, одному з представників небесного воїнства, який охороняє військових і захищає добрі сили від злих. І кант, який походить з волинської землі і називається “Кант матері Божій Почаївській”. Сюжет твору заснований на реальних подіях 1674 року, коли турки оточили монастир і сталося диво у вигляді появи образу Божої матері, у цей же час кулі почали повертатися до стріляючих. Ці дві пісні перегукуються з сьогоднішнім днем. Колісна ліра, на якій грав, - традиційний волинський інструмент, зроблений за зразком креслення музейного експонату волинського лірника Івана Власюка, який помер у 1993 році.

04.09.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2014p. 
На головну сторінку