Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Інновації

Обласна бібліотека - краща в Україні

Обласна бібліотека - краща в Україні

У Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося урочисте відкриття лайтбоксу “Сучасна бібліотека”, здобутого книгозбірнею за прогресивність та інноваційну діяльність завдяки участі у програмі “Бібліоміст”.

Бібліоміст - це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX, Агентства США з міжнародного розвитку USAID, Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. В Україні реалізація програми “Бібліоміст” почалась у 2009 році після проведення дослідження “Публічні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету”. Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека протягом п’яти років брала участь у “Бібліомості” та виграла 12 грантів, отримавши від грантодавця 627 тисяч 306 гривень на оснащення бібліотеки та впровадження безкоштовних сучасних бібліотечних послуг для мешканців області. У липні цього року в НСК “Олімпійському” відбувся Національний ярмарок бібліотечних інновацій, організований Програмою “Бібліоміст”, на якому Рівненську обласну бібліотеку було відмічено, як зразковий заклад культури та інформаційний центр громади, спроможний пристосуватися до сучасних реалій та потреб користувачів. Саме тому Лайтбокс, який брав участь у п’ятирічних заходах вирішили подарувати рівненським бібліотекарям. Віднині він буде прикрашати холл бібліотеки на першому поверсі та нагадувати про успішну участь в проекті.

- Проект “Бібліоміст” закінчився, більше грандів не роздають, тому були підведені підсумки, повідомила - директор Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Ярощук. - Ми боролися за 5 грантів, та в результаті отримали 12. Наші проекти були такими, які варто підтримувати, тому ми і виграли ці гранти. Ми успішно реалізували такі проекти, як “Створення навчально-тренінгового центру в Рівненській ОУНБ”, “Смарт-технології у навчанні”, “Пуб­лічні бібліотеки – мости до електронного урядування”, “PR-офіс сучасних бібліотек Рівненщини”. Хто був у комісії, ми не знаємо, тому що рішення приймали в офісах США. Нашим завданням було показати власні досягнення, та можливості реалізації проектів. Загалом було чимало критеріїв, за якими визначали переможців окремих грандів. У цьому проекті перемогло 60 проектів зі 140 бібліотек країни, яким загалом було надано 2 мільйони 200 тисяч гривень.

Для реалізації проектів та задоволення потреб користувачів “Бібліоміст” передав рівненській книгозбірні 13 комп’ютерів та ще 16 електронних пристроїв - принтери, сканери, планшетні комп’ютери, інтерактивна дошка. 37 фахівців бібліотеки підвищили свій кваліфікаційний рівень, взявши участь у навчальних заходах Програми. Тепер бібліотекарі можуть вчити своїх користувачів основам роботи з комп’ютером, записувати аудіоподкасти, надавати електронні послуги та підтримувати веб-ресурси.

04.09.2014Олексій ПОТЯНОК



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2014p. 
На головну сторінку