Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №675 від 25.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Катаклізми

Негода в Костополі:повалені дерева та пошкоджені будинки

Негода в Костополі:повалені дерева та пошкоджені будинки

Початок цього тижня ознаменувався досить неприємною подією для мешканців Костополя. Надвечір у понеділок над містом пронісся буревій. Місцеві мешканці встигли зафільмувати негоду і назвали її смерчем. Дехто навіть називає її торнадо. Люди кажуть, що попервах ніщо не віщувало біди. Вітер піднявся зненацька. Він позривав з дахів шиферини, а з деяких будинків і взагалі дахи.

Очевидці стверджують, що в повітрі літали навіть балки від зірваних покрівель. Негода з корінням виривала дерева та кидала їх на проїжджу частину вулиць. Все це тривало кілька хвилин.

Згодом рятувальники допомагали місцевим мешканцям розчищати дороги від повалених дерев, знімали гілки з ліній електропередач, розбирали завали зруйнованої новобудови житлового будинку на вулиці Терешкової.

Так у середу в Костополі працювало 5 оперативних груп, до складу яких входять рятувальники, комунальники і представники влади, які оцінювали збитки вівторкової негоди. Смерчем пошкод­жено більше 50 приватних будинків, мінімаркет, костел та ветлікарню. Енергетики займалися відновлюванням електропостачання, мешканці ремонтом власного житла.

- У вівторок о 17:30 почалася злива та сильні пориви вітру. Збитки встановлюють 5 оперативних груп, а також при міській раді Костополя створено комісію щодо надання допомоги та відшкодуванню збитків, - повідомив начальник Костопільського районного сектору ГУ ДСНС в Рівненській області Сергій Мостовий.

Вивчити наслідки буревію до помешкань костопільчан приїхав заступник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук разом з будівельниками та рятувальниками. У деяких будинках дах зірвало повністю, у деяких - частково.

- Сьогодні вже маємо 50 заяв від костопільчан. Впродовж дня працівники складали акти, зараз оцінюємо збитки, яких завдала негода, - повідомив голова Костопільсь­кої РДА Юрій Кузнюк.

- Людей ніхто в біді не залишить. Може не в повній мірі, але частково відшкодує­мо їм збитки. Гроші будуть виділені з резервних фондів обласного, районного та міського бюджетів, - запевнив зас­тупник голови Рівненської ОДА Олександр Савчук.

До кінця дня (середи) енергетики обіцяли відновити електропостачання у тих районах міста, де були пошкод­жені лінії електропередач.

Триває визначення розмірів завданих негодою збитків. За попередніми підрахунками на їх ліквідацію знадобиться більше мільйона гривень. Уже цієї п’ятниці питання буревію заплановано винести на розг­ляд депутатів обласної ради.

Спеціалісти Рівненсь­кого обласного центру з гідрометео­рології називають це явище шквалом. Він, як і смерч, змінює напрямок руху, закручує всередину різні предмети. А коли поєднується з дощем, то його сила збільшується в кілька разів. Як стверджують у цент­рі, напередодні метеорологи попереджали про негоду та оголошували штормове попередження і пориви вітру 15-20 метрів за секунду.

За прогнозами метеорологів, у зв’язку зі зміною клімату на появу подібних природніх явищ у майбутньому слід очікувати. Тому готуватися необхідно заздалегідь.

25.09.2014Ярослав Тарасенко



Рівне-Ракурс №10 від 25.09.2014p. 
На головну сторінку