Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №684 від 27.11.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте здорові

Як захистити серцево-судинну систему в холодну пору року

У холодну пору року серцево-судинні проблеми ніби трішки менше нагадують про себе. Однак це не значить, що не може бути загострень. В холод кількість інфарктів і інсультів не скорочується, тому що організм переживає навантаження через перепади температур і необхідності затрати зусиль на обігрів. Тому людям в осінньо-зимовий період слід притримуватися як мінімум п’яти правил:

- вести щоденник здоров’я (щоденно вранці і ввечері вимірювати артеріальний тиск і записувати). Показники в межах норми – не вище 140/90. Ідеальний тиск – 120/80. Якщо у вас ще нижчий, значить можлива гіпотонія. Знижений тиск поганий тим, що кровообігу може просто не вистачити. У таких людей мерзнуть руки і ноги взимку, навіть в теплому приміщенні. Щоб рефлекторно посилити кровообіг в кінцівках, носіть взуття по сезону і на товстій підошві. Також потрібно контролювати пульс. Взимку частота серцебиття скорочується. Найбільш частий пульс в проміжках з 8 до 12 і з 18 до 20 години. В сидячому положенні пульс більше на 5 ударів, в стоячому – на 10-15. Фізичне навантаження (в тому числі підйом по сходовій площадці, швидка ходьба) здатна збільшити частоту серцебиття на 20 ударів і більше. Гаряча їжа також прискорює пульс.

- викинути із осінньо-зимового меню солоні страви. Сучасні норми Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують обмеження використання солі до 3 г. на добу. В холод хочеться з’їсти щось солодке, але при серцево-судинних проблемах краще відмовитись від десертів. Їх замінить курага і родзинки – джерела калію, магнію і могутні регулятори перистальтики кишківника. Швидше зігрітися допоможуть м’ясо, риба, нежирні сири, а також фрукти, наприклад банан або яблуко.

- проходити три кілометри в день. Таке ідеальне кардіонавантаження для людини. Британські медики радять долати хоча б 1600 м щоденно. В похилому віці починати прогулянки слід з повільного темпу і 300-500 м.

- пам’ятати про 15 хвилин відпочинку. На кожну годину інтенсивної інтелектуальної діяльності приходиться 15 хвилин повної релаксації. Інакше перенапруги розвитку хвороб нервової і серцево-судинної не уникнути.

- не даємо “мотору” перегріватися. Для збереження нормальної терморегуляції варто постійно поповнювати кількість рідини в організмі. Взимку слід випивати декілька ковтків води кожну годину. А одягатися так, щоб відчувати легку прохолоду.

Пам’ятайте, до найчастіших перших “дзвіночків” серцево-судинних неполадок відносяться: порушення сну (частіше всього це або неможливість заснути ввечері, або якщо частенько схоплюватися серед ночі), денна втомлюваність, здавалось би, не зрозуміло від чого, відчуття нестачі повітря при фізичному навантаженні.

27.11.2014Лікар-санолог ОЦЗ Валентина Копель



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2014p. 
На головну сторінку