Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №685 від 08.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Коментар

Кому дістанеться рівненська земля?

Кому дістанеться рівненська земля?

Це питання ми задали депутату Рівненської міської ради, керівнику фракції “Рівне європейське”, члену комісії з розподілу земельних ділянок серед учасників АТО Юрію Запорожцю.

- Ситуація справді доволі складна та заплутана. Почну з того, що Україна немає жодного законодавчого акту стосовно нормативів безкоштовної роздачі землі учасникам АТО. Окрім того, не існує чіткого розуміння, хто насправді є учасником антитерористичної операції. Фактично держава замість того, щоб заплатити нашим героям гідну зарплатню, за яку б вони мали змогу придбати собі житло, переклало рішення цієї проблеми на органи місцевого самоврядування. Але проблема є, і її потрібно вирішувати. Вважаю, що першими земельні ділянки в обласному центрі отримають родичі наших бійців, які загинули на Сході та отримали поранення в боях в зоні АТО. І це буде справедливо, адже ми повинні дбати про тих хто проливає свою кров за незалежність України. А далі вже потрібно розбиратися. Вже сьогодні спостерігаються випадки коли в місті прописуються люди, які до відправки в зону АТО ніколи в Рівному не мешкали, а зараз хочуть отримати землю саме в обласному центрі, адже вона тут дорожче. Це не чесно.

- Юрію Миколайовичу, а не станеться так, що більшість земельних ділянок, отриманих безкоштовно, через певний час будуть просто продані на “вторинному” ринку землі?

- Думаю так і станеться. Досвід попередніх безкоштовних розподілів земельних ділянок пільговим категоріям громадян підказує мені, що відсотків вісімдесят ділянок будуть одразу ж продані їхніми новими власниками. Справа в тому, що далеко не в усіх цих людей є гроші для будівництва, а банки сьогодні майже не кредитують забудовників, і для багатьох майбутніх власників ділянок у місті є єдиний шлях покращити свій фінансовий стан – продати отриману безкоштовну землю. Вважаю, не потрібно цих людей засуджувати. Це їхнє право. Та й для ринку землі в обласному центрі це лише плюс. Хоча б трохи впадуть ціни на землю, які сьогодні в Рівному аж занадто високі. Для того, аби землю не скупили нечисті на руку ділки правоохронні та фіскальні органи повинні повинні добре відстежити цей процес.

- А чи не станеться так, що після розподілу землі серед учасників АТО - вільних земель в місті просто не залишиться?

- Скоріше всього так і станеться.

- А як щодо інших пільгових категорій громадян, які теж мають право на безкоштовне отримання земельних ділянок?

- Це досить складне питання. У нашій країні приймається дуже багато чисто популістських законів, які реально виконати просто неможливо, адже земельний фонд обласного центру не гумовий і розширювати межі території Рівного ніхто нам не дозволить. Тому інколи доводиться приймати рішення, які когось образять і іншого виходу я не бачу.

08.12.2014Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2014p. 
На головну сторінку