Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №685 від 08.12.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Цікаво знати

Чому тягне на солодке?

Чому тягне на солодке?

Чи знаєте ви, що є різні пояснення того, чому тягне на солодке? Смакові уподобання, стреси і гормональні зміни - це найбільш часті причини тяги до солодкого. Крім цього існують і інші чинники, які призводять до того, що людині пристрасно хочеться харчуватися шоколадками і тортиками. Сьогодні розглянемо ці чинники для того, щоб правильно визначити корінь тяги до солодкого і допомогти організму впоратися з нею.

Часті дієти

Майже всі дієти вимагають відмови від солодкого, жирів і складних вуглеводів. В процесі дієт організм отримує тільки легку їжу, яка не приносить всіх необхідних речовин, і організм починає голодувати. Через деякий час організм починає витрачати жирові запаси, щоб хоч якось протриматися. Але в цих запасах немає глюкози, яка життєво необхідна для діяльності мозку і внутрішніх органів. Брак глюкози під час дієт стає причиною гострої тяги до солодкого під час і після дієт.

Нервове перенапруження, стресові стани

Під час нервового напруження мозок витрачає в 5-7 разів більше глюкози, ніж зазвичай. При нестачі глюкози в такому випадку можуть спостерігатися запаморочення, уповільнене мислення. Тому не проблема, якщо під час стресів ви будете їсти більше солодкого. Але, варто зазначити, що цей стан не повинен затягуватися. В іншому випадку слід щось робити зі станом хронічного стресу.

Нестача вітамінів і мікроелементів

Ця причина обумовлена дієтами, незбалансованим харчуванням і ендокринними захворюваннями, при яких знижується засвоєння деяких речовин. Вас потягне на солодке, якщо в організмі спостерігається недолік хрому, вуглецю, фосфору, триптофану. В таких випадках потрібно вживати такі продукти:

- при недоліку хрому - темний виноград, гриби, свіжа броколі, грецькі горіхи, фініки, темне м’ясо;

- при недоліку фосфору допоможуть бобові та зернові культури, морська риба, яйця;

- при нестачі вуглецю необхідні свіжі, некислі фрукти;

- при дефіциті триптофану врятує твердий сир, родзинки, печінка тріски, свіжий шпинат.

Остеохондроз

Це захворювання є однією з найчастіших причин тяги до солодкого. Проблеми з хребтом, остеохондроз можуть привести до стиснення артерій, які несуть кров до мозку.

В результаті цього мозок недотримує глюкози, про що символізує підвищене бажання з `їсти солодке.

Захворювання ШКТ

Здоровий кишечник і шлунок є гарантією повноцінного засвоєння корисних речовин. При дисбактеріозі, геморої, підвищеній кислотності, закрепах відбувається збій в роботі ШКТ, що порушує засвоєння амінокислот і мінеральних речовин.

Хвороби печінки

Чимало людей, які перенесли хворобу Боткіна, отримують тягу до солодкого на все життя. Селезінка, в якій відбуваються запальні процеси, також може зажадати солодкого.

Пивний алкоголізм

Любителі пива повинні розуміти, що невелика доза спиртного в цьому напої усе ж є. Перетравлювання спирту відбувається за участю глюкози. З цієї причини мозок і органи можуть недоотримувати глюкозу і вимагати її з продуктів в підвищеній кількості.

Вживання цукрозаміників

Дуже багато виробників стали використовувати при виробництві продуктів цукрозамінники замість цукру. В результаті людина їсть цукерки і кондитерські вироби, але не задовольняє свою потребу в глюкозі.

Діабет

Одна з самих серйозних причин любові до солодкого - це діабет 1 типу. При цьому захворюванні не виробляється в необхідній кількості інсулін, який необхідний для засвоєння глюкози. Симптомами захворювання являються: сухість в роті, сильна спрага вранці, проблеми зі шкірою у вигляді почервоніння і розтріскувань. Таким чином можна зробити головний висновок: тяга до солодкого може говорити про наявність серйозного захворювання або недоліку необхідних речовин. Іноді це може бути дуже необхідно.

08.12.2014Лікар-методист ОЦЗ Галина Кашпер



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2014p. 
На головну сторінку