Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №255 від 31.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ні пуху ні пера!

Мисливці з упольованою дичиною

Полювання - комусь відпочинок,

комусь - запекле змагання, а комусь - просто гарна розвага з двостволкою у вихідні

Плямисті куртки, армійські черевики, запах духмяної юшки з упольованої дичини плюс тепла, суто чоловіча компанія - ось найголовніші атрибути полювання.

Про особливості національного полювання у наших краях кореспонденту “РР” розповів головний мисливствознавець Рівненського обласного товариства мисливців і рибалок Роман СТУПЧУК.

- На пернату дичину полювання в наших угіддях почалося з 12 серпня. До 30 жовтня можна відстрілювати качок (крім гоголя, савки, огара, черні дикої та ін.), норця великого, гусей, на яких дозволяється, голубів (крім голуба синяка), куликів (крім кулика-сороки, ходуличника та ін.), пастушків - до 20 листопада. До 30 жовтня 2006 року можна полювати на перепелів. І лише з 1 жовтня до 20 листопада дозволяється відстрілювати фазанів. Перелік же видів пернатої дичини, забороненої для полювання, вказаний у відстрільних картках, які видаються кожному мисливцеві у всіх районних організаціях області. Наголошую, що вказаний період - час для індивідуального трофейного полювання, а колективне почнеться з листопада.

Днями полювання є субота-неділя. Проте, для мисливців із собаками лягавих порід і спанієлями ми виділяємо додатковий день - четвер, за умови наявності у них допуску для собак на полювання на поточний рік.

- Хіба це добре, коли ще й собаки когось там гризуть, лякають птаство своїм гавкотом?

- Навпаки, з собаками полювання надійніше. Чотирилапий слідопит і в траві винюхає, і з води дістане, та й підранку не дасть загинути в муках.

- Ось-ось, багато людей вважають, що це кривавий вид відпочинку. У сиву давнину полювали, щоб прохарчуватися й вижити, а зараз - просто заради сумнівної розваги, щоб отримати задоволення від убивства. Погодьтеся, що це не дуже гуманно?

- Не погоджуюся. Відстрілюється приблизно 20 відсотків річного приросту фауни, а, приміром, такої птахи, як кулик, то й узагалі - 15 відсотків. На лисицю навіть треба полювати, адже ці звірі розповсюджують небезпечну хворобу - сказ. А лисиці у нас масово розмножуються, бо мають вдосталь корму - величезну кількість мишоподібних гризунів на полях. Коли були колгоспи, то гризунів організовано знищували, а останніми роками пацюки плодяться в геометричній прогресії. Тому з метою запобігання сказу наші фахівці здійснюють періодичний відбір і доставку впольованих тварин у державні лабораторії ветеринарної медицини

- Цікаво, як можна порахувати, скільки козуль бігає в лісі, зайців стрибає та кабанчиків рохкає, щоб зайвого чого не підстрелити?

- Усе рахують працівники єгерської служби, контролюючих органів “Рівнелісу” і спеціалісти управління екології та природних ресурсів. Визначається пропускна спроможність мисливських угідь, яка узгоджується з районною державною екологічною інспекцією та районним мисливствознавцем. Також розроблені нормативи щільності звіра на 1000 га. Якщо немає відповідної кількості певного виду, то й дозволів на полювання дається менше. Дозвіл, згідно з лімітом, видає Рівненське обласне управління лісового господарства. Воно ж перевіряє і кількість звірів. А ми в нього купуємо, так би мовити, бланки на полювання, і, у свою чергу, продаємо мисливцям разом із документом на право полювання. До речі, членський квиток у нашому Товаристві коштує 70 гривень на рік.

- А ліцензія, наприклад, на лося, що вартує?

- Ліцензія на полювання на лося коштує від 5 до 10 тисяч гривень. Щоб полювати на кабана, треба заплатити 630 гривень, на козулю - 420.

- І платять?

- Справжній мисливець платить, адже ми існуємо за рахунок членських внесків. Проте на лося у нас полювати заборонено, бо мала популяція. Хоча одну-дві ліцензії іноді можуть дати у мисливських господарствах Дубровицького району.

- Як ви можете покарати за полювання без ліцензії?

- Ну що сказати, покарання сміховинне - 1500 гривень за вбитого без дозволу того-таки лося. І сміх і гріх. Хоча ми знаємо, що у Верховній Раді припадає порохом дуже доладний і суворий проект закону про полювання, зокрема, про боротьбу із браконьєрством. Але самі розумієте, чим зайняті зараз наші депутати… А щодо кровожерливості полювання, то в Україні, першій серед країн СНД, діє Закон про гуманне ставлення до тварин, де є значні обмеження на весняне полювання.

- Так то воно так, але у США та Канаді весняне полювання заборонене ще з 1913 року. З 2003 року весняне полювання заборонила Туреччина та Болгарія.

- У нас поки обмежили. Законодавці, мабуть, сподіваються на високий рівень культури мисливців і на те, що справжній мисливець любить і береже рідну природу.

31.08.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 31.08.2006p. 
На головну сторінку