Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №690 від 19.01.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Очищаємо організм

Святкові наслідки

Святкові наслідки

Новорічні та різдвяні свята - час пишних столів, що просто ламаються від смачної їжі, після закінчення яких ми завжди задумуємось про схуднення або очищення організму. Детокс - це процес, під час якого організм людини очищається від накопичених токсинів.

Після свят наш організм, як правило, перевантажений і не може впоратись з великою кількістю шкідливих речовин. Варто зробити і йому ‘канікули’, наповнити рідиною, вітамінами і привести в тонус за допомогою фізичних вправ. В результаті детоксикації організм відновлюється, а робота всіх органів нормалізується.

Варіанти детоксу:

- повне голодування в домашніх умовах (детокс водою) - найінтенсивніший, швидкий і найшкідливіший спосіб очищення організму. Він не рекомендується нікому, тим більше людям, які хворіють чимсь та особливо вагітним жінкам;

- детокс соком необхідно проводити по схемах, розроблених спеціалістами індивідуально. Обов’язково обговоріть з дієтологом режим і час, напротязі якого ви будете харчуватись фруктовими та овочевими соками;

- вживання сирої їжі підійде тим, хто готовий потратити на декотс-дієту весь місяць. Ваш раціон складатимуть лише свіжі овочі та фрукти, без будь-якої термічної обробки;

- натуральна веганська їжа буде найбезпечнішим вибором для більшості з вас. Виключивши всі шкідливі елементи, ви забезпечите організм необхідними живильними елементами.

Головні правила детоксу:

1. Після свят важливо дотримуватись дієти не менше місяця, тоді організму буде легше адаптуватись. Відсутність різких змін в харчуванні позитивно позначиться на динаміці оздоровлення.

2. Найважливішу роль в процесі детоксикації відіграє рідина. Під час розгрузки відмовтесь від алкоголю, соків та морсів, пийте багато звичайної чистої води. Розрахувати потрібну кількість води в день можна за формулою: 30мл на 1кг ваги. Розподіліть денну порцію на 4-5 прийомів. Вранці можна пити воду з лимоном, він не впливає на детокс.

3. Їжа обов’язково повинна містити комплекс необхідних організму елементів та вітамінів. Щоденний раціон включає 6 груп продуктів: зернові (+картопля); фрукти, ягоди, сухофрукти; рідкі молочні продукти; білкова їжа (м’ясо, риба, птиця, яйце, творог, твердий сир); жири (олія, насіння соняшника, горіхи); овочі.

Із зернових до вживання рекомендуються крупи і макарони, а от білий рис і манну кашу варто виключити. З молочних продуктів підійдуть йогурти і кефір з невеликим терміном зберігання (3-10 днів), а білка вашому організму під час детоксу багато не знадобиться, достатньою буде невелика кількість риби, морепродуктів або птиці. Ви повинні будете стримати себе від солодощів (навіть від меду), а якщо зовсім не вдасться - з’їжте трохи сухофруктів або свіжих солодких фруктів (свіжих - від 500г до 1кг на добу).

4. Дворазове харчування не сприяє здоровому травленню, тому важливо збільшити прийом їжі до 5 разів в день з перервами в 3-4 години. Пам’ятайте, часто - не означає багато!

Далі 3 дня слід пити такий же напій, але без часнику. Наступні 3 дні знову п’ємо напій з часником. Таким чином, весь курс детоксикації становить 9 днів.

19.01.2015



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2015p. 
На головну сторінку