Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №690 від 19.01.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Мускатний горіх

Мускатний горіх

Мускатний горіх містить велику кількість вітамінів : B1, B2, B4, A, C, PP-каротин, фолієву кислоту, піридоксин (B6). А також макроелементи: кальцій, натрій, магній, калій, фосфор. І мікроелементи: цинк, залізо, мідь, селен і марганець. Окрім цього в мускатному горісі присутні сапоніни, евгенол, ефірні олії і різні пігменти.

Енергетична цінність мускатного горіха 525 ккал на 100 г продукту, проте, варто враховувати, що вживати мускатний горіх треба в мінімальних кількостях, не більше 1 г в добу.

Мускатний горіх – це сильний стимулюючий і тонізуючий засіб. Він має імуномодулюючі, терпкі, а також протизапальні властивості. Народна медицина приписує цій спеції вітрогонну, заспокійливу, протипухлинну, а також антибактеріальну дію.

Мускатний горіх здатний до відновлення тканин епітелію, тому його застосовують для лікування виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. Мускатний горіх вважається потужним афродизіаком, також він показаний при нервових розладах, безсонні, простудних і запальних захворюваннях, туберкульозі, виявляє знеболюючу дію при міозитах, артритах і остеохондрозі.

Регулярне вживання мускатного горіха як спеції дозволяє вилікувати доброякісні пухлини (наприклад, мастопатию), стафілококові інфекції, а також запобіже онкологічним захворюванням. Мускатний горіх виліковує імпотенцію, усуває загальну втому, насичує організм енергією, стимулює роботу кровоносної системи. Цю спецію використовують для підняття апетиту, усунення неприємного запаху у роті, лікування жовчнокам’яної хвороби, а також для знищення кишкових паразитів.

Додавання в їжу мускатного горіха сприяє зміцненню пам’яті, нормалізації мозкової діяльності і поліпшенню мозкового кровопостачання. Завдяки в’яжучим властивостям, мускатний горіх можна застосовувати для лікування діареї. Речовини, що містяться в мускатному горісі, імітують дію гормону естрогену – посилюють маткові скорочення і нормалізують менструальний цикл.

Мускатний горіх можна використовувати як заспокійливий засіб для маленьких дітей – молоко з мускатним горіхом і медом допоможе угамувати біль у тих, у кого ріжуться зубки, нормалізувати дитячий сон, а також усунути необгрунтовані капризи.

Згідно з недавніми науковими дослідженнями, регулярне вживання мускатного горіха виявляє омолоджуючу дію на організм, виліковує варікозне розширення вен і флебіти.

Мускатний горіх тільки в малих дозах є ліками, у великих кількостях (одноразове вживання 3 – 4 плодів) може викликати галюцинації і наркотичне сп’яніння, спровокувати шкірні висипання, сердечні болі і навіть привести до летального результату.

19.01.2015



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2015p. 
На головну сторінку