Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №694 від 16.02.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс розваг

Цікаві винаходи людства

«Криваву Мері» - один з найвідоміших коктейлів, придумали ... в Парижі. Якось не в’яжеться витончена Франція і горілка, чи не так?

І дійсно, творець коктейлю працював в паризькому барі, основними клієнтами яких були не французи, а американські громадяни. В 20-х роках XX століття американець Фернанд Петіо був барменом в паризькому барі «Harry’s New York». Одного разу він змішав в бокалі порівну горілку і томатний сік. Назву «Кривава Мері» запропонував один з відвідувачів, в пам’ять про Мері з міста Чикаго. А «кривава», тому, що дівчина частенько відвідувала тамтешній бар «Ковш Крові». Ностальгія по Америці, рідним барам, по дівчатам, не дивно, що співвітчизники підхопили назву.

У 1934 році Фернанд повернувся в Нью-Йорк і влаштувався на роботу в бар Кінг Коул. Власникам фірмовий коктейль нового бармена сподобався, але назва шокувала. Однак відвідувачі все одно замовляли Мері. А незабаром розійшлася чутка, що «Кривава Мері» відмінно похміляє! Виручка, за рахунок «поправки здоров’я» відвідувачів подвоїлася! Тепер з назвою змирилися всі.

 А чи знаєте ви, що пневматичні шини винайшов ветеринар?

Ветеринаром цим був англієць Джон Данлоп. Він практикував в Белфасті. Сам багато їздив на велосипеді по околицях, виконуючи свої обов’язки, а його син катався на триколісному велосипеді. Тоді по краю обода закріплювався вузький шар гуми для амортизації. Але не дарма велосипед звали «костотряс» - на каменях  дуже трясло, а в землю колеса провалювалися. Дивлячись на сина, Данлоп вирішив модернізувати колеса, зробивши хід м’якше, і щоб на доріжках не залишалося борозен від коліс. Диск колеса обернув декількома склеєними шарами гуми, в які накачав повітря. Син був у захваті. Хід велосипеда став легким, колеса не грузли, а тряска зникла.

Місцевий торговець велосипедами допоміг Данлопу в отриманні патенту. В липні 1888 винахід було зареєстровано. Цікавий факт: Данлоп отримав патент і на вентиль. Як справжній лікар, він описав його як маленький отвір, подібний «вузькому каналу, який створює прохід в кишечнику».

16.02.2015



Рівне-Ракурс №10 від 16.02.2015p. 
На головну сторінку