Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №255 від 31.08.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Осучаснюємося

Онкоцентру нададуть гамма-ніж

Міністерство охорони здоров’я пообіцяло встановити перший в Україні гамма-ніж у Львівському обласному онкологічному центрі. Унікальний прилад для лікування ракових пухлин головного мозку коштує понад 31 млн. гривень.

- Кошти для закупівлі обладнання для радіологічного корпусу онкоцентру передбачені в бюджеті, і до кінця року його закуплять, - пообіцяв перший заступник міністра Віктор Весельський.

Львівський обласний онкологічний центр для оснащення гамма-ножем вибрали не випадково. Тут лікують пацієнтів з усього Західного регіону України.

- Щороку до нас на облік стає сім з половиною тисяч осіб, - каже головний лікар онкоцентру Ігор Ковальчук. - Третина пацієнтів приїжджає з інших областей. Черг у центрі немає - 12 операційних працюють у дві зміни, щодня робимо по 30-40 складних операцій. За рік їх ”набігає” до восьми тисяч.

Гамма-ніж не є ножем у прямому значенні цього слова. Це безконтактна технологія - сфокусованим пучком гамма-променів опромінюють уражені клітини. Лікарі без хірургічного втручання видаляють пухлини головного мозку та метастази. У пацієнтів з’являється більше шансів на повне одужання. Крім усього іншого, гамма-ніж дозволить уникнути болю, реанімації, тривалого періоду догляду за хворим. Передусім він допоможе тим, у кого щойно виявлено пухлину головного мозку.

Коштує гамма-ніж понад 31 мільйон гривень. В Україні досі немає такого апарата. Гамма-ножем оперують, наприклад, у Москві, у Празі. Операція у Москві коштує понад 60 тисяч гривень.

31.08.2006За матеріалами інтернет-видань



Рівне-Ракурс №10 від 31.08.2006p. 
На головну сторінку