Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №256 від 07.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Право на життя

Зцілення приходить не відразу</p><p>

Зцілення приходить не відразу

Дітям-інвалідам дарують шанс на нове життя

Якось у парку зустрілася знайома родина, що прогулювалася з малим синочком. У дитини явно були помітні ознаки ДЦП, проте батьки вміло й терпляче скеровували невдалі рухи малого, дбайливо поправляли панаму, щось підтакували і лагідно робили зауваження. Відчувалося якесь умиротворення і навіть упевненість у зовсім не простій життєвій ситуації. Згодом у розмові з’ясувалося, що спокій у їхнє життя внесли працівники Рівненського обласного центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи.

Мама хлопчика так і сказала: “Ми не можемо допомогти нашій дитині, зробити її зовсім здоровою, нам залишається тільки молитися за сина та за лікарів, які намагаються полегшити життя дитині”. Справді, дітей-інвалідів ми бачимо нечасто, ще рідше замислюємося над тим, як і чим вони живуть. Їх ніби й нема в нашій країні, де навіть цілком здоровим, сильним і освіченим людям не завжди вдається гідно влаштувати своє життя. І, все ж, варто спробувати уявити себе на місці людини в інвалідному візку, людини, яка не бачить або не чує…

Поки суспільство лише готується зробити крок назустріч людям з особливими потребами, у Рівненському обласному центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи вже кілька років допомагають тим, кому найбільше потрібна любов і підтримка - хворим дітям з неврологічною симптоматикою.

- В області на обліку знаходиться 5514 дітей-інвалідів неврологічного профілю, - розповідає головний лікар центру Наталія ГЛИБОВИЧ, - і щороку, на жаль, таких дітей збільшується і збільшується. Сюди ж додаються діти з органічним ураженням нервової системи, порушенням психіки, які не мають статусу інвалідів дитинства. Курс реабілітації становить місяць, і водночас його проходить сорок дітей. Створилася черга: батьки записують дітей на жовтень, бо вересень давно зайнятий.

А все тому, що нема умов, які б могли задовольняти усіх, кому потрібна реабілітація.

Сучасний центр реабілітації дітей повинен використовувати новітні методики - Войта-діагностику, Войта-терапію, Бобат- та Монтессорі-терапію та інші - для раннього виявлення діток групи ризику з органічним ураженням нервової системи; мати всі умови для детального огляду дитини, щоб вчасно розпочати реабілітацію для запобігання формуванню інвалідності. В центрі ж у маленьких кабінетах тулиться по двоє лікарів. В одному з кабінетів одночасно два масажисти роблять масаж і тут же проводиться лікувальна фізкультура. Кабінет травматолога відсутній зовсім, хоча маємо лікаря-травматолога найвищого класу, який навчався й оперував у Євпаторії, в санаторії Міністерства оборони.

- Ось на Волині для дітей з особливими потребами діє величезний центр на кількох гектарах землі у хвойному лісі, - говорить Наталія Федорівна. Ми ж орендуємо площу, що складає всього 365 квадратних метрів на території Рівненської обласної лікарні. Що й казати, коли відкрився наш центр практично останнім в Україні… Проте персонал центру - і лікарі, і педагоги - найкращі фахівці своєї справи. За період роботи шестеро лікарів та шестеро медсестер пройшли спеціалізовану підготовку на базах центрів реабілітації Києва, Донецька, Трускавця, Євпаторії, Варшави і Вроцлава (Польща).

Крім украй потрібних кабінетів спеціалістів вузького профілю, немає в центрі ні кімнат для відпочинку дітей, ні ігрового залу, ні їдальні. Необхідний і пансіонат для перебування дітей з мамами, які добираються до нас із віддалених районів. Нині батьки змушені винаймати житло в Рівному і щоранку та щовечора приїжджати з дітьми на заняття. Отже, існуючий центр не може в повному обсязі забезпечити належний реабілітаційний процес дітям - і це найгірше.

- Ми знаємо, як допомогти дітям з особливими потребами соціалізуватися, як зменшити їхні страждання, як, зрештою, навчитися бути щасливим і в їхньому становищі, але не можемо цього зробити через відсутність умов, - із сумом зазначає головний лікар центру Наталія Глибович.

Лікарі і життя доводять, що діти з неврологічними вадами нерідко “переростають” хворобу. Багато з них до повноліття стають більш-менш самодостатніми людьми.

Щиру подяку складає пані Глибович усім небайдужим і милосердним людям, які підтримують заклад матеріально. Найперше - це Миколі Воронку - керівнику МПП ВАМ “Сервіс” та його синам - за покрівлю, полагоджену за половину ціни, а також працівникам хімчистки “Либідь”.

Спеціалісти стверджують, що будівництво справжнього реабілітаційного центру коштуватиме області 16 мільйонів гривень. Багато це чи мало, важко сказати. Але затягування з будівництвом відбирає останні шанси на повноцінне життя у тисяч конкретних маленьких громадян Рівненщини.

07.09.2006Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.09.2006p. 
На головну сторінку