Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №702 від 16.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Редиска – друг діабетиків

Редиска – друг діабетиків

Редис має багато сортів і вирощують його в різних краї-нах. Крім звичних малинових, малинових із білим плодів можна купити фіолетові, коричневі, темно-бордові й білі. Крім того, що редиска - смачний і соковитий овоч, вона ще й справжня комора вітамінів, мінеральних солей та інших корисних речовин, особливо потрібних ослабленому після зими організмові.

Мало хто знає, що невеликий пучок редиски повністю покриває добову потребу людини у вітаміні С. А тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів, більшість дієтологів настійно рекомендує ввести редис у свій раціон. Цей овоч має низьку калорійність і нормалізує обмінні процеси в організмі, перешкоджаючи накопиченню жиру.

Редиска багата на зольні та азотисті речовини, містить фітонциди - біологічно активні речовини рослинного походження, що пригнічують ріст шкідливих бактерій, найпростіших і грибків. Основна частка калорійності в редисці припадає на вуглеводи. Кількість білка, як у будь-якому іншому овочі, значно менша.

Найкориснішою частиною редиски є редчиння (бадилля), яким багато хто нехтує. У ньому містяться всі ті ж корисні речовини, що й у корені, але в більшій кількості. Редчиння можна застосовувати для приготування салатів, супів і гарнірів. Добре поєднується воно з тушкованим м’ясом. Смак і запах у свіжого  редчиння пряний, він може доповнити страви не гірше за кріп, петрушку чи руколу.

Зазвичай у їжу вживають корінь редису. Завдяки вмісту ефірних олій, у тому числі гірчичної, редис має приємний свіжий та гострий смак і виражені асептичні властивості. Поживна цінність (калорійність) у нього приблизно така ж, як у томатів, кабачків чи баклажанів, але більше білка. Рослинні білки добре засвоюються й допомагають оновленню клітин в організмі. Крім того, в редисці багато вітамінів: С, РР і групи В, солей: магнію, фосфору, калію та кальцію.

Народна медицина радить вводити редиску в раціон людям, у яких проблеми з серцем чи судинами, ожиріння, схильність до повноти чи уповільнений обмін речовин. Вважається, що регулярне вживання овочу запобігає цим хворобам. Також редис стимулює вироблення шлункового соку, поліпшуючи травлення. Редис містить багато корисної клітковини, яка виводить зайвий холестерин з організму. Очищення судин від холестерину подовжує життя, знижує ризик їх стоншення й утворення атеросклеротичних бляшок. Редис входить до числа овочів, що містять найбільшу кількість клітковини, таких як часник, білоголовкова капуста, томати, ріпа та редька. Регулярне вживання в їжу цих овочів знижує ризик розвитку атеросклерозу й виникнення інсультів та інфарктів.

У разі схильності до цукрового діабету потрібно вживати редис, особливо, щоб нівелювати шкоду від сучасних продуктів низької якості, зокрема фастфуду. Завдяки рослинній клітковині, редис уповільнює засвоєння глюкози, й таким чином в організмі людини підтримується баланс цукру.

Сьогодні існують дані, що редис є продуктом, який знижує загрозу розвитку онкологічних захворювань. Речовина, що перешкоджає росту пухлин, - це барвник антоціан, завдяки якому редиска має красивий яскравий колір.

Народна медицина рекомендує оздоровлюватися за допомогою дарів природи, зокрема, за допомогою редиски можна позбутися багатьох проблем зі здоров’ям.

- За радикуліту, ревматизму, болю в суглобах слід прикласти компрес із редису до хворого місця. Для цього знадобиться всього лише марля, поліетилен і натертий редис. Таку процедуру можна робити і в разі ударів, розтягнень, будь-яких травм.

- Якщо мучить головний біль, потрібно змастити скроні, лоб і перенісся свіжим соком редиски.

- У разі постійних запорів слід залити 1 ст. л. подрібненого редчиння склянкою окропу. Отриманий настій приймати по 0,5-1 склянці тричі на день після їди 2-3 дні.

- Для зволоження та живлення шкіри обличчя готують маску: дві-три редиски натерти на дрібній тертці, додати 5-6 крапель косметичної олії та 1ч. л. крохмалю. Перемішати й накласти на обличчя на 10 хвилин.

Дуже обережно треба вживати редиску людям з такими захворюваннями, як виразка шлунка, гастрит і панкреатит. Подразнюючи стінки шлунка, редис може зумовити їх загострення. У разі холециститу також варто обмежити редис у раціоні, щоб не спровокувати рух каменів.

16.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2015p. 
На головну сторінку