Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №702 від 16.04.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Аби паска вдалася: рецепти і правила випікання

Аби паска вдалася: рецепти і правила випікання

1. Пекти паски прийнято в четвер напередодні Великодня. Перш ніж приступити до готування, приведіть в порядок і кухню, і свої думки. Під час приготування тіста важливо бути в сприятливому настрої: думати про хороше, нікуди не поспішати, не кричати і не сваритися.

2. Дріжджове тісто метеозалежне: воно любить тепло і не терпить холоду і протягів. Тому подбайте про комфортну температуру на кухні і заздалегідь розігрійте духовку.

3. Всі продукти потрібно дістати з холодильника заздалегідь: при змішуванні вони повинні бути кімнатної температури.

4. Правильні дріжджі - половина успіху. Для приготування пасок вибирайте живі дріжджі - вологі, схожі на шматочок пластиліну. З ними тісто вийде м’яким, насиченим крихітними бульбашками повітря. Перш ніж поставити опару, переконайтеся в свіжості дріжджів: вони повинні легко кришитися і приємно пахнути молоком.

5. Перед тим як замісити тісто, обов’язково просійте борошно: це ще одне правило легкого, повітряного тіста.

6. Щоб опара добре піднялася, поставте ємність з нею в миску з теплою (але не гарячою) водою і накрийте чистим рушником.

7. Вимішувати тісто для пасок потрібно руками. Причому досить довго - до тих пір, поки воно не буде з легкістю відставати від обробного столу. 

Додавання начинки й випікання

8. Щоб паски вийшли красивого золотистого відтінку, використовуйте свіжі сільські яйця з помаранчевим жовтком і додайте в тісто трохи куркуми. Для досягнення того ж ефекту підійде і шафранова настоянка: до 1 ч. л. меленого шафрану додайте 50 мл горілки, накрийте і настоюйте пару годин.

9. Для аромату можна додати в тісто трохи ваніліну, мускатного горіха, розтертих у ступці насіння кардамону або 2-3 ст. л. золотого рому.

10. Крім родзинок можна додати в тісто дрібно нарубану курагу, цитрусову цедру, будь –які цукати або подрібнені горіхи. Найкраще підійдуть мигдаль і фундук.

11. Форми для пасок змастіть маслом і вистеліть папером для випічки. На дно покладіть паперове коло діаметром трохи менше, ніж сама форма: так паску буде легше дістати після випічки.

12. Заповніть форми тістом на 1/3 об’єму і залиште в теплому місці до тих пір, поки його об’єм не збільшиться вдвічі. Чекати, поки тісто дійде до країв форми, не потрібно: у процесі випічки воно підніметься ще раз.

13. У центр кожної сирої паски застроміть по довгій дерев’яній шпазі. Це допоможе їй рівно піднятися, а вам - дізнатися, чи пора вимикати духовку. Якщо паска готова, то вийнята з нього шпажка буде сухою і чистою.

14. У нижню частину духовки поставте миску з водою, так паски вийдуть більш ніжними. Під час випічки дверцята духовки відкривати не можна: тісто може впасти і більше не піднятися.

15. Якщо шпажка ще сира, а зверху паски починають підгорати - прикрийте їх змащеною маслом фольгою або газеткою.

16. Щоб глазур не потріскалася, прикрашайте нею як слід остиглі паски. 

17. Для легкого кислого присмаку в класичну білу глазур з яєчних білків і цукрової пудри можна додати трохи лимонного соку.

18. Паски з класичними білими шапками можна прикрасити візерунками з розтопленого шоколаду. Щоб отримати різнокольорові паски, можна влити в білу глазур пару ложок бурякового, морквяного соку або соку, вичавленого з петрушки.

19. Замість банального фарбованого цукру і готових посипок з магазину використовуйте для прикраси пасок різнокольорові цукати, марципанові фігурки або навіть живі квіти.

20. Готові паски повністю остудіть при кімнатній температурі і акуратно загорніть у папір для випічки - так вони збережуться в кращому вигляді до самого Великодня.

Смачної паски!!!

16.04.2015



Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2015p. 
На головну сторінку