Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №257 від 14.09.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пожили на широку ногу

Кримінальні »акселерати»

Кримінальні »акселерати»

Якщо у вашої малолітньої дитини зненацька з’явилися дорогий мобільний телефон, чималі гроші на солодощі та одяг, то, можливо, потрібно виконати батьківський обов’язок і поцікавитися джерелом надходження коштів, щоб запобігти лиху, яке нещодавно сталося з героями нашої історії.

12-річні Василь та Андрій (імена змінені) навчаються в одній зі шкіл Рівного з першого класу. Єднають їх спільні інтереси: комп’ютер, школа, спорт. Різняться тільки за соціальним статусом: Василь - із заможної сім’ї, Андрій, навпаки, - з бідної. Якось взимку однокласник хлопців Сергій похвалився їм новеньким комп’ютером, який придбали для нього батьки. Згодом і в гості до себе запросив. Придбаний “комп” друзі оцінили на “відмінно”. Василь, між іншим, поцікавився, де працюють батьки Сергія. Останній із задоволенням розповів, що тато вже п’ять років поспіль на заробітках в Іспанії, а тому додому приїздить рідко, а з-за кордону привозить гроші.

- А ти можеш показати євро? - поцікавилися гості. - Без проблем, - відповів юний господар квартири, і дістав зі схованки над дверною коробкою в одній із кімнат чималий згорток купюр номіналом по сто та п’ятсот євро. - Ось які вони, - з гордістю похвалився хлопчина однокласникам.

Коли ховав гроші, сто євро випало. Сергій того не помітив. Проте добре побачили купюру гості. Тихенько підхопили з підлоги, а вийшовши з будинку, обміняли валюту та поділили “виручку” між собою. Грошей вистачило лише на добу. Однак побачені у квартирі Сергія гроші не давали їм спокою. Тоді у хлопців визрів план.

Юні вимагачі погрожували розправитися з родиною.

Відтоді Василь із Ан-

дрієм чи не щодня навідувалися до однокласника. Один відволікав Сергія грою на комп’ютері, інший - діставав зі схованки новенькі купюри. На них вони накупили чимало мобільних телефонів останніх моделей. Витрачали гроші на солодощі, розваги, фільми, одяг тощо. Проблеми були лише з обміном валюти, та й вони швидко вирішилися. До цієї оборудки залучили старшокласників, яким за ці послуги “відстібали” щедрі чайові.

Невідомо, чи тривало б це довго, та одного разу 35-річній господині оселі знадобилися гроші, тоді вона й виявила пропажу. Засмутилася і переховала валюту.

Відсутність валюти на звичному місці розлютувала крадіїв. Тоді у них виник інший план – зухвалий і цинічний. Погрозами та залякуваннями вони почали тиснути на Сергія, вимагаючи гроші, обіцяли переляканому хлопцю безжальну розправу, яку вчинить над ним банда злочинців. Наприклад, коли до школи під’їжджали іномарки, вони говорили: “Дивись, це за тобою бандити стежать. Вони вб’ють усю твою родину, розправляться із сестрою та матір’ю”. Сергій здався. Своїм мучителям він вже сам виніс більше тисячі євро. Хлопець дуже змінився: змарнів, перестав їсти, не спав ночами. Зрештою, зізнався матері, що у нього вимагають гроші двоє однокласників, погрожуючи розправитися з родиною. Довелося звернутися до правоохоронних органів.

- Ситуація у цій справі склалася непроста, - розповідає старший слідчий з особливо важливих справ слідчого відділу УМВС, підполковник міліції Марія Слобода. – Деякі батьки доклали зусиль, щоб їхні діти розповіли про все. А інші батьки – навпаки, зробили все, щоб їхні діти відмовилися від правдивих показів. Хоча доказів їхньої вини у ході розслідування виявилося вдосталь. Шкода потерпілих. Чоловіка-заробітчанина, який, важко працюючи на польових роботах за кордоном, збирав копійку до копійки, щоб поліпшити матеріальний стан родини та швидше повернутися до рідних в Україну.

Вже майже рік тривають судові засідання. Батьки, які відмовилися повернути крадені гроші, найняли для своїх чад високооплачуваних адвокатів. Останнє слово за судом!

14.09.2006Тамара ЛИСЕНКО, старший інспектор ЦЗГ УМВС у Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 14.09.2006p. 
На головну сторінку