Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №713 від 30.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Час легалізувати “самобуди”

Час легалізувати “самобуди”

На останній сесії Рівненської міської ради керівниця одного з міських ОСББ підняла питання про долю незаконних споруд, що вже багато років “прикрашають” двір багатоповерхівки. Проблема ця є глобальною, і про шляхи її вирішення автор вирішив дізнатися у відомого будівельника, начальника Державної будівельної інспекції в Рівненській області Ігоря Мічуди.

- Треба розрізняти різні види “самобудів”. Є об’єкти збудовані без фундаменту, такі як гаражі, або кіоски. Це взагалі окрема тема. Однак в Рівному вистачає і капітальних споруд збудованих без відповідних документів, і тому не прийнятих в експлуатацію. Зрозуміло, що в кожному конкретному випадку у власників цих будівель були свої резони реально порушувати закон. Проблема ця є болючою для всієї України, і тому уряд прийняв рішення провести “будівельну амністію”. Тобто, об’єкти нерухомості збудовані з п’ятого серпня 1992 року по 12 березня 2011 можуть бути введеними в експлуатацію за спрощеною процедурою. Їх власникам потрібно з документом на земельну ділянку, де розташований “самбуд”, прийти до БТІ, або до іншої організації, яка займається технічною інвентаризацією і замовити технічний паспорт. Потім вже з техпаспортом, документом на земельну ділянку прийти вже до нас і разом з нашими фахівцями заповнити декларацію про готовність будинку до експлуатації. Не потрібно лякатися цього “страшного” слова декларація. Наші фахівці роз’яснять і допоможуть правильно підготувати документи. Протягом максимум десяти днів всі необхідні дії фахівцями ДАБІ будуть зроблені, і власнику залишиться лише піти у орган реєстрації та отримати документ на право власності. Все просто і максимально зручно для людей, які хочуть “легалізувати” свою нерухомість. Знаю, що багато хто боїться поборів та вимагань хабарів з боку чиновників. Хочу відповідально заявити – ми сьогодні боремося за те, щоб цього ганебного явища в нас не було, і якщо хтось з наших працівників спробує вимагати гроші за виконання своїх обов’язків, він буде негайно притягнутий до відповідальності. Так, що хочу запропонувати усім рівнянам, які є власниками “самобудів” йти і реєструвати свої об’єкти.

- Ігор Володимирович, а скільки вже рівнян скористалися “будівельною амністією”?

- Не повірите – лише одна людина. Чомусь інші вичікують. Хочу сказати, що ця програма працює лише до 31 грудня нинішнього року…

30.06.2015Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 30.06.2015p. 
На головну сторінку