Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №713 від 30.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Літня діарея: як уникнути й чим лікувати

Йогурти, сир, сметану, які дуже швидко псуються в спеку. Дизентерія, наприклад, може початися, якщо випити сирої води чи молока, з’їсти недобре  вимиті фрукти, ягоди, овочі. А збудники сальмонельозу потрапляють в організм через будь-які заражені продукти: м’ясо та яйця, варену ковбасу, сосиски, й знову ж таки - через погано вимиті фрукти та овочі. 

Віруси теж можуть виявитися винуватцями проносу.

Щоб позбутися  літньої діареї, потрібно: відновити водний баланс, нейтралізувати токсини та знищити хвороботворні мікроби чи віруси. Якщо з якихось причин ви не маєте змоги швидко потрапити до лікаря, скористайтеся такими рекомендаціями. 

Швидко нормалізувати водно-сольовий баланс допоможуть спеціальні розчини, які можна купити в аптеках. Або ж приготувати самостійно: у 1 л води потрібно розчинити 1 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі, 0,5 ч. л. харчової соди й приймати по 2-3 ст. л. розчину кожні півгодини. 

Для нейтралізації токсинів потрібне активоване вугілля чи інші сорбенти. Але їх слід  застосовувати не довше 2 днів, і якщо понос не припиняється,  обов’язково звернутися до лікаря. 

За діареї допомагають і засоби народної медицини. Наприклад, настої з листя подорожника, квіток аптечної ромашки, відвари гранатових шкірок, ягід чорниці, дубової кори. Плюс дієта. Корисні рисовий і вівсяний відвари, киселі: вони  обволікають. 

Чай потрібно пити міцний, він має в’яжучу дію, причому що менше цукру, то ліпше. Щоб після нього не виникало нудоти (її можуть зумовити таніни), пийте “вприкуску” з сухариками та бубликами.

Рясне пиття під час діареї обов’язкове: годяться столова вода, компоти з сухофруктів, трав’яні чаї. 

Коли пронос припиниться, протягом 3 днів рекомендується лікувальне харчування: відварені чи тушковані страви (з кабачків, моркви), перетерте м’ясо (курка, індичка, нежирна яловичина), відварена риба, каші на воді без масла тощо. Із раціону слід вилучити молоко, капусту, свіжі фрукти й овочі, бобові, варені буряки, м’ясні навари, фруктові та овочеві соки.

30.06.2015



Рівне-Ракурс №10 від 30.06.2015p. 
На головну сторінку