Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №719 від 10.08.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Найліпші продукти для заїдання стресу

Стрес – це завжди погано. Від нього організм слабшає, втрачає сили й здатність розв’язувати проблеми. Гострі стреси навіть знижують імунітет і є причиною багатьох захворювань. Саме тому зі стресом потрібно боротися всіма доступними способами. У тому числі й заїдати його.

1. Океанічна риба

В океанічної риби з холодних морів, такої, наприклад, як лосось і тунець, в м’ясі яких відсутня ртуть, містяться омега-3 жирні кислоти, що полегшують симптоми депресії.

2. Яскраві овочі та фрукти

Морква, буряки, солодкий перець, баклажани, апельсини, мандарини, хурма та інші овочі й фрукти яскравого кольору теж здатні підняти настрій.. Яскраві овочі та фрукти містять речовини біофлавоноїди, які поліпшують мозковий кровообіг.

3. Курячий бульйон

Якщо вам пошарпали нерви – поїжте курячого бульйону. У м’ясі курки містяться білки, які підвищують настрій: з білками наш організм отримує амінокислоту триптофан, яка своєю чергою сприяє виробленню організмом “гормону щастя”

– серотоніну.

4. Гострий перець

Виявляється, що більше перцю ви їсте, то спокійніше почуваєтеся. А все завдяки натуральному інгредієнту капсаїцину, який надає стравам гостроти, стимулює нервові закінчення в роті й зумовлює печіння. У відповідь на подібне подразнення мозок дбайливо виділяє ендорфіни, що знімають біль і підвищують настрій.

5. Сир

Будь-які види сирів здатні підняти настрій, завдяки вмісту в них антистресових амінокислот – тираміну, триктаміну та фенілетиламіну. Також у сирі величезна кількість білка (в різних сортах він досягає 22%), який активізує обмін речовин і допомагає відновлювати сили.

6. Морська капуста

Морська капуста багата вітамінами групи В, які регулюють роботу надниркових залоз, і гормону адреналіну – його нестача спричиняє хронічну втому й псує настрій.

7. Банани

У них, крім серотоніну, міститься вітамін В6, який вкрай потрібний для підняття настрою. Більше того, банани мають у своєму складі алкалоїд харман, здатний викликати відчуття ейфорії, активно виробляючи серотонін.

8. Горіхи

Усі горіхи, як і жирна риба, - джерело поліненасичених жирних кислот (омега-3). Вони забезпечують нормальну роботу клітин мозку та допомагають усунути симптоми депресії. Також горіхи містять уже згадуваний вітамін настрою В6 і амінокислоту триптофан.

9. Цільнозернові продукти

Вони багаті незамінною фолієвою кислотою, яка добре бореться з депресією.Також їжа з цільнозернових культур прискорює метаболізм і сприяє зниженню рівня цукру в крові.

10. Шоколад

У какао-бобах, з яких роблять шоколад, міститься речовина фенілетиламін. Вона сприяє виробленню в організмі ендорфінів – “гормонів щастя”. Також какао-боби містять магній, який знімає стрес. Крім того, кажуть, що шоколад сприяє відчуттю закоханості. А закохані люди, як діти: постійно ходять щасливі. Слід пам’ятати, що всіма переліченими вище прекрасними якостями володіє тільки чорний шоколад.

10.08.2015



Рівне-Ракурс №10 від 10.08.2015p. 
На головну сторінку