Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №736 від 07.12.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Декларуйте доходи у вигляді спадщини або подарунка вчасно!

Декларуйте доходи у вигляді спадщини або подарунка вчасно!

Фахівці ДПІ у м. Рівному нагадують рівнянам , що кожен громадянин, який отримав дохід у вигляді спадщини (подарунку) зобов’язаний задекларувати такий дохід та сплатити податок.

Для спадщини і подарунка діють такі ж правила декларування та оподаткування, як для інших доходів фізичних осіб. А згідно зі ст. 174 глави IV Податкового кодексу України, податком обкладаються такі види спадщини, як об’єкти нерухомості; рухоме майно, до якого відносяться антикваріат, твори мистецтва, коштовності, будь-які транспортні засоби, а також інші види рухомого майна; об’єкти комерційної власності: цінні папери, корпоративні права; готівка або гроші на рахунку в будь-якій фінустанові, іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

Як повідомляють податківці, ставка податку на спадщину залежить від виду успадкованого об’єкта та від ступеня споріднення спадкоємця і спадкодавця. Так, батьки, подружжя і діти (в тому числі усиновлені) є ріднею першого ступеня і, згідно закону, не повинні платити податок за спадщину. Відповідно, вони мають право його не декларувати.

Інші члени сім’ї відносяться до другого ступеня споріднення і зобов’язані сплачувати 5% вартості подарунка або успадкованого об’єкта так само, як і всі інші спадкоємці, які не є членами сім’ї.

Зверніть увагу, отримані подарунки наприклад, від сестри або брата також повинні бути  задекларовані та оподатковуються 5% податку з суми подарунка.  

Якщо спадщину або подарунок отримано від нерезидентів України, то сума податку складе 15% (20%).

Разом з тим, звертаємо увагу, що у разі, якщо отриманий дохід у вигляді спадщини підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, то одночасно він є і об’єктом оподаткування військовим збором у розмірі 1,5 %.

Одержувачі спадщини або подарунків в 2015 році повинні подати декларацію про доходи і вказати в ній вартість майна чи немайнових прав, отриманих в дар або в спадщину до 1 травня 2016 року, а сплатити податки з такого доходу до 1 серпня 2016 року.

У поточному році до ДПІ у м. Рівному громадянами подано 3008 декларацій про майновий стан і доходи, які були отримані у минулому році, з них – 456 декларацій про декларування доходів від отримання спадщини.

Нагадуємо, що подавати декларацію мешканцям Рівного необхідно до Центру обслуговування платників за адресою: м. Рівне, вул. Відінська, 8, І-й поверх.

07.12.2015



Рівне-Ракурс №10 від 07.12.2015p. 
На головну сторінку