Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №740 від 11.01.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Основи допомоги при харчових отруєннях

Допомога при харчовому отруєнні повинна бути надана якомога швидше. Від швидкості та своєчасних і правильних дій часом залежить не лише здоров’я постраждалого, а і його життя.

Якщо інтоксикація визначається, як легка, у хворого немає небезпечних для життя симптомів (безперервне блювання, діарея з кров’ю, падіння артеріального тиску, судоми), можна зробити наступне:

Постраждалому потрібно випити якомога більше чистої води (кип’ячена, очищена, мінеральна вода без газу). Содові розчини, відвари ромашки та інші “народні” засоби є недоречними і, навіть, можуть нашкодити на першому етапі очищення. Збудник і токсин, які викликали отруєння є невідомими, як і реакції, що відбуваються всередині організму. Якщо у хворого відсутній блювотний рефлекс, можна його активувати шляхом натискання на корінь язика (краще робити це чистою ложкою, а не пальцем руки).

Випита вода не тільки допоможе очистити травний тракт, а й компенсує втрату рідини, що видаляється із організму разом із блювотними масами та діареєю. Надання допомоги при отруєнні — нейтралізація зневоднення. Постраждалому необхідно випивати не менше 2 л води на добу. Краще, якщо це буде регідратаційний препарат, куплений в аптеці. У домашніх умовах можна приготувати пиття таким чином: на 1 літр очищеної води додають чайну ложку солі та 2 столових ложки цукру.

Хворому дають випити адсорбуючий токсини препарат, наприклад, активоване вугілля.

Якщо симптоми отруєння через 4-6 годин не стихають, потрібно викликати лікаря, самолікування може погіршити стан постраждалого.

11.01.2016



Рівне-Ракурс №10 від 11.01.2016p. 
На головну сторінку